Când se montează cauciucurile de iarnă? Ce amenzi riscă anul acesta șoferii prinși de politiști

Publicat in Auto & Moto 30 Octombrie 2018 678 ori
Google+ WhatsApp
Când se montează cauciucurile de iarnă? Ce amenzi riscă anul acesta șoferii prinși de politiști
Când se montează cauciucurile de iarnă? Ce amenzi riscă anul acesta șoferii prinși de politiști

Cauciucurile de iarna sunt obligatorii, indiferent de sezon, in cazurile in care se circula pe drumuri publice acoperite cu zapada, gheata sau polei. Daca masina nu este dotata cu anvelopele adecvate vremii, soferii risca amenzi uriase.

Stii cand trebuie montate cauciucurile de iarna?

A) 1 Noiembrie?

NU se impune prin lege o anumită perioadă de timp în care autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă.

Puțini știu că obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011.

Cum s-a creat confuzia?

Directorul Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR a explicat cum s-a produs confuzia legată de data de 1 noiembrie în rândul şoferilor:

„În propunerea legislativă din 2010 a fost menţionat intervalul 1 noiembrie – 31 martie, însă ulterior s-a renunţat la el, în condiţiile în care se poate la fel de bine să ningă în lunile octombrie sau aprilie. Mai mult, se poate întâmpla ca la 1 noiembrie să ningă la munte iar în alte oraşe să fie vreme frumoasă. Cadrul legal s-a mulat pe condiţiile reale, astfel că şoferii sunt obligaţi să aibă cauciucuri de iarnă oricând ar circula pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Legea a intrat în vigoare de la 1 noiembrie, astfel că s-a produs o confuzie în rândul şoferilor.”

B) La prima zăpadă?

Conform legii la conducerea pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei:

– autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă;

– autovehiculele de transport de marfă (masă totală mai mare de 3,5 tone) și autovehiculele de transport de persoane (cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al șoferului) trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate

C) Sub +7ºC?

Când temperatura scade sub +7ºC materialul de cauciuc folosit în compoziția anvelopelor de vară începe să se întărească, astfel se reduce aderența anvelopelor.

În concluzie, deși cerința legii este echiparea autoturismelor cu anvelope de iarnă când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, specialiștii recomandă ca sub temperaturi de 7 grade Celsius sa folosești anvelope de iarnă chiar și pentru rularea pe asfalt uscat.

Ce amenzi risca soferii daca masina nu este dotata cu anvelopele adecvate vremii
Soferii pot primi o amenda cuprinsa intre 1.305 si 2.900 de lei. De asemenea, pot ramane fara certificatul de inmatriculare al masinii si primesc in acest caz o dovada inlocuitoare a actului original, fara drept de circulatie.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office