MASTER-PLAN DEŞEURI | Staţia de tratare a deşeurilor din Prahova se va deschide în această vară

Publicat in Administratie 22 Mai 2018 712 ori
Google+ WhatsApp
MASTER-PLAN DEŞEURI | Staţia de tratare a deşeurilor din Prahova se va deschide în această vară
MASTER-PLAN DEŞEURI | Staţia de tratare a deşeurilor din Prahova se va deschide în această vară

Lucrările la staţia de tratare mecano-biologică de lângă Ploieşti, realizate în baza unui proiect european, au intrat pe ultima sută de metri, iar autorităţile anunţă că în luna iunie vor începe probele tehnologice. Conducerea Consiliului Judeţean, instituţia care gestionează master-planul judeţean pentru managementul deşeurilor, a precizat că această staţie a fost proiectată să preia o mare parte din cantitatea de gunoaie produse în Prahova, gunoaie care pot fi valorificate prin transformarea în îngrăşământ sau brichete din lemn. Următorul pas va fi găsirea unei soluţii pentru ca deşeurile rămase, care nu pot fi nici reciclate nici compostate, să fie transformate, prin ardere, în sursă de cogenerare a agentului termic, etapă la care autorităţile iau în calcul obţinerea de finanţări externe, fie de la Bruxelles, fie din fonduri norvegiene.

Preşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader, a precizat astăzi că lucrările sunt aproape gata şi că graficul prevede ca probele să înceapă în cel mult două săptămâni. Dacă nu apar obstacole, staţia se va deschide în iulie sau august, intenţia fiind ca noua staţie de tratare mecano-bilogică a deşeurilor să fie ulterior cedată către un operator privat, având în vedere complexitatea activităţilor de aici.

Proiectul pentru realizarea acestui obiectiv fusese depus de Consiliul Judeţean Prahova, în cadrul master-planului pentru managementul deşeurilor, încă din sesiunea de finanţare 2007-2013, însă problemele contractuale cu fostul executant au amânat investiţia. Proiectul a fost "fazat", obţinând finanţare de la Uniunea Europeană în noua sesiune, iar noul contract de lucrări a fost demarat la începutul lui 2017. Staţia este construită la marginea municipiului Ploieşti, în vecinătatea rafinăriei Petrotel-Lukoil şi a fostei gropi de gunoi a oraşului, proiectul având o valoare generală de circa 60 de milioane de lei.

Planul autorităţilor este ca deşeurile strânse din tot judeţul să treacă pe la staţia de sortare de la Boldeşti. Acolo rămân cele din plastic, hârtie, sticlă sau metal, care pot fi reciclate, iar restul cantităţii, adică preponderent deşeurile menajere ori cele vegetale, ar urma să ajungă la noua staţie de tratare mecano-biologică de la Ploieşti, unde aceste gunoaie vor fi deshidratate şi compostate. Rolul întregului circuit vizează reducerea considerabilă a cantităţii finale de deşeuri care ajung la rampele clasice, lucru care se va traduce, automat, pe lângă protejarea mediului, şi prin diminuarea costurilor de depozitare şi diminuarea penalităţilor pe care autorităţile publice sunt obligate să le achite anual din cauza nerespectării normelor impuse de UE. E luat în calcul şi faptul că, din 2019, urmează să fie reintrodusă în România celebra taxă de mediu, aplicată pentru fiecare tonă de deşeuri ajunsă în rampele de depozitare, situaţie în care, automat, reducerea acestor cantităţi devine obligatorie pentru a evita o eventuală majorare considerabilă a tarifelor de salubritate.

Ca să completeze acest circuit, următorul pas gândit de autorităţile prahovene este ca deşeurile care rămân după sortare şi după procesul de tratare mecano-bilogică să fie incinerate şi transformate în sursă de generare a agentului termic. Asta presupune o nouă investiţie, care s-ar putea realiza, cel mai probabil, în zona comunei Brazi, în apropiere de actuala centrală care alimentează Ploieştiul. Pentru pregătirea acestui proiect, reprezentanţii Consiliului Judeţean urmează să plece săptămâna viitoare într-o deplasare în Norvegia. Sunt şanse ca din delegaţie să facă parte şi reprezentanţi ai Primăriei Ploieşti şi ca autorităţile să viziteze mai multe facilităţi de acest gen realizate în ţara scandinavă şi să discute cu această ocazie şi despre posibilitatea obţinerii de fonduri norvegiene pentru realizarea acestei investiţii Vestea vine după ce, săptămâna trecută, doi reprezentanţi ai administraţiei ploieştene, directorul Regiei de Servicii Publice şi şeful comisiei interne de utilităţi din Consiliul Local, au fost în Germania, unde au participat la un forum pe probleme de mediu şi au vizitat mai multe incineratoare şi staţii de deşeuri.

sursa: www.telegrama.ro 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Cloe.ro

Fluxul nu a fost găsit.