O celebră firmă de audit îi dă o mare lovitură Fiscului: 'ANAF nu poate emite deciziile de impunere în cazul Declaraţiei 600 fără declaraţia contribuabilului'

Publicat in Administratie 02 Februarie 2018 425 ori
Google+ WhatsApp
O celebră firmă de audit îi dă o mare lovitură Fiscului: 'ANAF nu poate emite deciziile de impunere în cazul Declaraţiei 600 fără declaraţia contribuabilului'
O celebră firmă de audit îi dă o mare lovitură Fiscului: 'ANAF nu poate emite deciziile de impunere în cazul Declaraţiei 600 fără declaraţia contribuabilului'

Guvernul a amânat depunerea declaraţiei 600 până pe 15 aprilie prin emiterea Ordonanţei de Urgenţă (OUG) din 31 ianuarie, dar nu a modificat OUG-ul care stabileşte data de 25 martie privind prima plată trimestrială a contribuţiilor de asigurări sociale, iar Fiscul nu poate emite deciziile de impunere fără declaraţia contribuabilului, caz în care contribuabilul nu are nicio obligaţie de plată, a explicat joi, la solicitarea News.ro, un director din cadrul firmei de consultanţă şi audit Deloitte România, Radu Derscariu.

Prin emiterea OUG din 31 ianuarie, publicată în Monitorul Oficial, Guvernul a amânat depunerea declaraţiei 600 până pe 15 aprilie, motivul principal fiind, aşa cum reiese din anunţurile oficiale, simplificarea procedurii de declarare. Însă, acest OUG nu aduce modificări OUG 79/2017, care stabileşte data de 25 martie pentru prima plată trimestrială, iar Fiscul nu poate emite deciziile de impunere fără declaraţia contribuabilului, a atras atenţia Derscariu.

”Astfel primul termen ar fi 25 martie, dar aceeaşi OUG stabileşte că debitul se instituie odată cu emiterea deciziei de impunere de către ANAF, în baza declaraţiei contribuabilului. Or, atâta timp cât termenul pentru depunerea declaraţiei a fost prorogat până pe 15 aprilie, este evident că ANAF nu va primi declaraţiile până pe 25 martie şi, implicit, nu va avea pe baza a ce să emită deciziile de impunere”, a declarat Derscariu.

Astfel, termenul de plată devine scadent doar după instituirea debitului de către ANAF, în caz contrar, respectiv dacă nu primeşte decizia de impunere, persoana fizică nu are nicio obligaţie de plată. Tototodată, rămâne deschisă întrebarea privind numărul de plăţi.

”În acest moment suma minimă datorată - 2.280 lei anual pentru cei care datorează doar CASS şi 7.960 lei pentru cei care datorează CAS şi CASS - se distribuie în patru tranşe. Din moment ce prima plată nu va mai fi pe 25 martie, probabil se vor face plăţi în 3 tranşe sau mai puţine”, a declarat Derscariu, conform News.ro.

Totodată, în cazul celor circa 20 mii de persoane care au depus deja Declaraţia 600, rămâne de văzut cum va proceda autoritatea şi dacă va emite deciziile de impunere, consideră directorul Deloitte România.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Cloe.ro

Fluxul nu a fost găsit.