Bugetul Ploiestiului pe 2018 acopera doar cheltuielile cu salariile. Nici vorba de reparatii ale strazilor sau alte imbunatatiri, anul acesta

Publicat in Administratie 23 Ianuarie 2018 696 ori
Google+ WhatsApp
Bugetul Ploiestiului pe 2018 acopera doar cheltuielile cu salariile. Nici vorba de reparatii ale strazilor sau alte imbunatatiri, anul acesta
Bugetul Ploiestiului pe 2018 acopera doar cheltuielile cu salariile. Nici vorba de reparatii ale strazilor sau alte imbunatatiri, anul acesta

Primăria Ploieşti şi-a prezentat public propunerea de buget pentru 2018, în care estimează că va realiza venituri totale de 334,7 milioane de lei, mult sub valorile care se înregistrau în anii anteriori. La asta se mai adaugă o economie de peste 70 de milioane de lei rămasă din anul trecut, bani care vor merge acum, în cea mai mare măsură, către finanţarea proiectelor de dezvoltare şi respectiv către subvenţia la energie termică. În timp ce veniturile scad sensibil, cheltuielile de personal, pentru salarii şi contribuţii aferente, cresc foarte mult faţă de valorile care fuseseră stabilite anul trecut pe vremea aceasta.

Scăderea de venituri din 2018 are două mari cauze, una cumva artificială, care nu ar trebui să provoace motive de îngrijorare, şi una reală şi cu urmări neplăcute pentru autorităţile locale. În prima situaţie este vorba despre trecerea salariilor cadrelor didactice de la primării la inspectoratele şcolare. Mai exact, până la începutul acestui an, Ministerul Educaţiei aloca fondurile pentru plata personalului din unităţile de învăţământ, iar banii treceau pe la direcţiile de finanţe şi ajungeau în bugetele locale, de unde erau viraţi către beneficiari, fără ca primăriile să poată interveni. Practic, ele aveau doar rolul de ordonator terţiar în acest "lanţ", înregistrau venituri la buget şi imediat efectuau şi cheltuielile în acelaşi cuantum. Din 2018, aceste plăţi se fac direct prin inspectoratele şcolare, ceea ce înseamnă că primăriile nu mai încasează aceşti bani. Rezultă, automat, o scădere de venituri, însă e vorba despre sume pe care oricum primăriile nu le puteau folosi în alte scopuri. În cazul Ploieştiului, spre exemplu, la elaborarea bugetului local pe 2017, capitolul pentru cheltuieli de personal în învăţământ a avut o valoare de 141,5 milioane de lei, sumă care s-a mai modificat pe parcursul anului, odată cu majorările salariale. În 2018, la acelaşi capitol mai figurează doar o alocare de 1,08 milioane, care am putea specula că reprezintă acoperirea unor cheltuieli rămase de efectuat din 2017 sau plata unor angajaţi încadraţi ca personal de întreţinere la unităţile şcolare, direct în schema municipalităţii.

Continuând comparaţia, la elaborarea bugetului de anul trecut, autorităţile au trecut venituri totale de 511.835.000 lei, în vreme ce acum estimează 334.724.00 lei. Rezultă, după cum puteţi observa, o scădere de puţin peste 177 de milioane de lei în 2018 faţă de bugetul iniţial pe 2017.

Ajungem şi la cea de-a doua cauză majoră pentru scăderea de venituri din acest an. Dacă mutarea salariilor pentru personalul din sistemul de învăţământ "eliberează" din schemă circa 140 de milioane de lei, tot mai rămâne o pierdere de circa 37 de milioane, care de data aceasta se va şi resimţi. Privind cu atenţie sursele de venituri din bugetul din 2017 şi cel propus acum, observăm o scădere substanţială a sumelor încasate de Primăria Ploieşti din impozitul pe venit de la persoane fizice şi persoane juridice şi din cotele defalcate pe IVG repartizate de la bugetul de stat. Această diminuare era aşteptată de conducerea instituţiei, după ce, în toamnă, Guvernul a adoptat celebra "revoluţie fiscală", în care una dintre măsuri a vizat reducerea de la 16 la 10 % a impozitului pe venit. De asemenea, conform proiectului, şi sumele defalcate din TVA repartizate de la bugetul central - care, în teorie, ar fi trebuit să compenseze pentru reducerea din IVG - sunt mai mici decât în 2017.

Analizând, aşadar, sumele care mai rămân în 2018, mult mai mici decât în anii trecuţi, observăm că Primăria Ploieşti estimează venituri totale de 334.724 lei şi cheltuieli de 404.811.000 lei, diferenţa fiind acoperită din economiile realizate la 31 decembrie. Practic, din excedentul pe 2017, de puţin peste 70 de milioane de lei, autorităţile doresc să ducă 62 de milioane în secţiunea de dezvoltare din buget, de unde se finanţează proiectele de modernizare, şi să folosească restul de 8 milioane de lei pentru a acoperi subvenţia la termoficare.

Eliminând din calcul sistemul de învăţământ, despre care am discutat mai devreme, observăm o creştere substanţială a cheltuielilor de personal în acest an, raportată la situaţia care fusese aprobată la începutul lui 2017. Mai exact, în 2018, plata salariilor şi contribuţiilor pentru angajaţii Primăriei şi structurilor subordonate presupune un efort bugetar de 92,7 milioane de lei. Mai simplu spus, aproape un sfert din toate cheltuielile pe care le va face municipalitatea în acest an se va duce pe salarii, consecinţă care vine ca urmare a majorărilor aprobate în vara anului trecut.

Spre exemplu, pentru aparatul propriu, în primul buget pe 2017, înainte de majorări şi rectificări, autorităţile prevăzuseră suma de 18.844.000 lei la cheltuieli de personal, în vreme ce acest capitol bugetar ajunge acum, conform proiectului publicat de Primărie, la 28.000.000 de lei. La capitolul bugetar "Sănătate", pentru asistenţa medicală finanţată prin ASSC, cheltuielile de personal aprobate în prima parte a anului trecut au fost de 6,85 milioane, iar acum ajung la aproape 10,4, la "Asistenţă socială" este o creştere de la 26,4 la 32,1 milioane de lei, în vreme ce la "Ordine publică", pentru plata poliţiştilor locali, bugetul aprobat iniţial în 2017 a fost de 15,2 milioane de lei, iar acum ajunge la 18,1 milioane.

Proiectul de buget este publicat pe pagina de internet a municipalităţii, spre dezbatere publică, înainte de a fi discutat de Consiliul Local, forul legislativ al Ploieştiului.

sursa: www.actualitateaprahoveana.ro 

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Cloe.ro

Fluxul nu a fost găsit.