ITM Prahova, controale la brutarii; avertisment pentru acordarea zilelor libere de Paste

Publicat in Administratie 12 Aprilie 2022 611 ori
Google+ WhatsApp
ITM Prahova, controale la brutarii; avertisment pentru acordarea zilelor libere de Paste
ITM Prahova, controale la brutarii; avertisment pentru acordarea zilelor libere de Paste

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a desfăşurat, în perioada 5 – 8.04.2022, Campania Națională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniile: fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase – cod CAEN 107; comerț cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie și produselor zaharoase, în magazine specializate – cod CAEN 4724.

Obiectivele campaniei au fost: identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfășoară activități în domeniile anterior menționate, a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor; determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL și de a le transmite în baza de date gestionată de Inspecția Muncii; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaților în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă și securității și sănătății în muncă; diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă; eliminarea neconformităţilor constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare in legalitate şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare.

Inspectorii de muncă au efectuat 30 de controale pe domeniul relațiilor de muncă, în urma
cărora au depistat 3 persoane care prestau muncă nedeclarată și au constatat următoarele
deficiențe: lipsa evidenței orelor prestate de către salariați; lipsa dovezii înmânării salariatului a contractului individual de muncă; neinițierea negocierilor în vederea încheierii contractului colectiv de muncă la nivel de unitate; neacordarea sporului pentru activitatea prestată pe timp de noapte; neplanificarea concediilor de odihnă; nerespectarea clauzelor contractului individual de muncă cu timp parțial.

De asemenea, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Securitate și Sănătate în muncă au
verificat 22 de angajatori, printre deficiențele constatate putând fi enumerate: nerealizarea instruirii privind securitatea și sănătatea în muncă; lipsa echipamentului individual de protecţie; semnalizare de securitate incompletă; neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie; planul de prevenire și protecție era incomplet; nerealizarea măsurilor dispuse în controlul anterior; verificarea medicală era nefinalizată; lipsa apărătorilor de protecție la echipamentele de muncă.

În urma controalelor desfășurate în domeniul Securității și Sănătății în muncă în cadrul acestei campanii, au fost aplicate 3 amenzi în valoare de 21.500 de lei și 63 de avertismente. Totodată, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Securitate și Sănătate în muncă au dispus 66 de măsuri cu termene ferme de remediere a deficiențelor constatate.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova reamintește faptul că angajații au dreptul la acordarea zilelor libere legale – Vinerea Mare, prima și a doua zi de Pasti – , potrivit dispoziţiilor art. 139 alin. 1 din Legea nr. 53/2003 (r) – Codul Muncii.
Ca regulă, în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, excepţie făcând angajații din unitățile
sanitare sau cele de alimentație publică, precum și cei care prestează activitate în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității. Aceşti salariaţi au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, iar în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Atenție! Angajatorii care nu respectă prevederile Codului Muncii referitoare la interdicţia prestării
activităţii în zilele de sărbătoare legală, respectiv cele referitoare la compensarea muncii prestate
în zilele de sărbătoare legală în cazul salariaţilor care, prin excepţie, pot presta activitate în zilele
de sărbătoare legală, riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.