Prefectura Prahova anunta controale ample in urma valului de incendii de vegetatie. Sunt vizati proprietarii de terenuri care dau foc necontrolat vegetatiei uscate

Publicat in Administratie 24 Martie 2022 390 ori
Google+ WhatsApp
Prefectura Prahova anunta controale ample in urma valului de incendii de vegetatie. Sunt vizati proprietarii de terenuri care dau foc necontrolat vegetatiei uscate
Prefectura Prahova anunta controale ample in urma valului de incendii de vegetatie. Sunt vizati proprietarii de terenuri care dau foc necontrolat vegetatiei uscate

În ultimele săptămâni, pompierii au intervenit pentru stingerea unui număr foarte mare de incendii provocate de arderea vegetaţiei uscate în scopul igienizării terenurilor şi pregătirii acestora pentru lucrările agricole de primăvară.

Ca urmare, în cadrul Instituției Prefectului Județul Prahova a fost constituită o Comisie mixtă pentru verificarea modului de aplicare și respectare a actelor normative în vigoare în domeniul protecției mediului de către persoanele fizice şi juridice din judetul Prahova care ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă.
Această comisie este coordonată de reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, ai Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Prahova, ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Prahova, ai Inspectoratului Județean de Poliție Prahova și ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Prahova.
Așadar, în următoarea perioadă, Comisia mixtă va efectua verificări, prin sondaj, la persoanele fizice şi juridice din judetul Prahova care dețin/ administrează terenuri agricole, potrivit propriilor competențe.
Integratorul rezultatelor verificărilor efectuate va fi Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova care va întocmi un raport pe baza informărilor transmise de către toți reprezentanții instituțiilor participante, după fiecare acțiune desfășurată pe teren.

„În afara acestor verificări prin Comisia mixtă, Instituția Prefectului Prahova va face o prioritate și din a monitoriza modul în care instituțiile statului cu rol în prevenirea, gestionarea și identificarea cetățenilor care incendiază terenurile fără a respecta legea, își respectă obligațiile legale, în plan local" transmite prefectul județului, Virgiliu Daniel Nanu.

Pe această cale, reamintim cetățenilor următoarele:
- Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:
• arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
• amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
- Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea sancţiunilor în domeniul apărării împotriva incendiilor.

Având în vedere că legislația interzice arderea la întâmplare a vegetației uscate, iar cei care fac acest lucru, pun în pericol gospodăriile, fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieți omenești, prefectul județului face un apel către populație, să respecte interdicțiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă în care propagarea flăcărilor este favorizată și de condițiile meteorologice.

Comunicat Prefectura Prahova

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.