Scandal uriaș. Sporuri ilegale pentru șefii din Poliție

Publicat in Administratie 21 Februarie 2022 860 ori
Google+ WhatsApp
Scandal uriaș. Sporuri ilegale pentru șefii din Poliție
Scandal uriaș. Sporuri ilegale pentru șefii din Poliție

Urmând exemplul șefilor de la Pompieri și de la Jandarmerie, șefii din Poliție își trec maximul posibil de ore suplimentare pentru sâmbete și duminici, astfel că, în weekend, pe hârtie cel puțin, niciun ofițer nu stă acasă. Pentru că, evident, nu sunt în tură, sporurile acestora ajung la 175%. Dacă pentru orele de sâmbătă și duminică agenții primesc doar timp liber în perioada legală de 90 de zile, șefilor li se plătesc sporurile pe loc, semnalează sindicaliștii de la Europol.

Conducerea Sindicatului Polițiștilor Europol a sesizat IGPR cu privire la modul ilegal în care se acordă sporurile pentru orele suplimentare efectuate sâmbăta și duminica pentru șefii din Poliție. Dacă la amărâții din MAI aceste ore se compensează cu timp liber, așa cum scrie în lege, la șefi și ofițeri se dau direct bani. Orele lucrate suplimentar sâmbăta și duminica se plătesc cu 175%, iar în tura normală care pică sâmbăta sau duminica se plătesc sporuri de 75%.

Potrivit reglementărilor legale, orele lucrate sâmbăta și duminica, suplimentar sau nu, trebuie compensate într-o perioadă de 90 de zile cu timp liber. Dacă în cele 90 de zile nu s-au acordat zilele libere în compensare, abia atunci se plătesc sporurile respective. În cazul șefilor nu se întâmplă așa, pentru că ei și-au luat sporurile imediat, fără să mai aștepte cele 90 de zile. De exemplu, la IPJ Tulcea toți șefii au primit sporuri pentru ore lucrate sâmbăta și duminica.

"Probabil i-au chemat pe toți la serviciu, că au nevoie de ei pentru activități de control, pentru supravegherea rațelor de deasupra Deltei Dunării. Însă doar șefii și ofițerii au primit, pe loc, sporuri, că agenții de poliție au primit doar timp liber în compensare. Iar cazul de la Tulcea nu este singular, peste tot se întâmplă așa. Legea te obligă să faci toate diligențele pentru a-i dat timp liber și abia după 90 de zile plătești sporurile, după ce ai văzut că nu poți să-i dai timp liber din motive ce țin de lipsă de personal sau situații excepționale. Dar la șefii și ofițerii din Tulcea, din dispoziție din pix, au stabilit să fie plătiți", ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Banii se împart la vârf
Abuzurile acestea și sifonarea banului public nu se întâmplă de azi, de ieri, însă, atunci când e vorba despre șefi, MAI preferă să închidă ochii. Vorbim totuși despre sume foarte mari acordate ilegal, mai ales că sporul de 175% se raportează la salariile foarte mari ale șefilor din Poliție.

"E prea bătător la ochi. Sunt o grămadă de ofițeri în control sâmbăta și duminica, numai că mulți dintre ei nici nu sunt văzuți vreodată pe teren. A fost un caz al unui ofițer pe care l-au reclamat colegii că figura de serviciu sâmbătă și în ziua respectivă chiar a fost un incident și au fost chemați polițiștii de acasă. Dacă ofițerul era, într-adevăr, de serviciu, nici nu îi mai chemau pe polițiști de acasă, că se rezolva situația. Atât de penibil a fost acest ofițer că a scris în raport că în sâmbăta aceea i-a supravegheat din umbră pe polițiști. Până la urmă nu a pățit nimic, i-au tăiat orele, în loc să-l sancționeze. Să ne amintim și de cazurile de la pompieri și jandarmi, care și-au trecut sute de ore suplimentare numai la cei aflați la comandă. Au fost o grămadă de unități în care doar șefii aveau ore suplimentare. Unul s-a trecut în concediu de odihnă de luni până vineri, iar de vineri de la ora 00.00 până duminică la ora 00.00 s-a trecut în serviciu non-stop, deci 48 de ore, iar de luni s-a trecut din nou în concediu. Niște hoți", ne-a mai precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Doar pentru activități urgente
Sindicaliștii de la Europol atrag atenția că șeful unui inspectorat de poliție are dreptul să dispună ore suplimentare doar pentru efectuarea unor activități urgente ce nu sufereau amânare de către subordonați în afara programului normal de lucru. "Obligația de a dispune măsuri pentru asigurarea cu prioritate a perioadei de repaus necesare refacerii capacității de muncă în cazul personalului propriu care a prestat muncă suplimentară revine inspectorului șef, acesta neputând să opteze pentru acordarea sau neacordarea timpului liber corespunzător în funcție de dorința/solicitarea personalului din subordine", se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.