Avem ORDONANȚA Guvernului privind AMÂNAREA alegerilor: Se PRELUNGESC mandatele aleșilor locali!

Publicat in Administratie 06 Aprilie 2020 Actualizat: 06 Aprilie 2020 880 ori
Google+ WhatsApp
Avem ORDONANȚA Guvernului privind AMÂNAREA alegerilor: Se PRELUNGESC mandatele aleșilor locali!
Avem ORDONANȚA Guvernului privind AMÂNAREA alegerilor: Se PRELUNGESC mandatele aleșilor locali!

PSD, PRO România, UDMR și ALDE au depus la Parlament, pe 3 martie, un proiect de lege privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, pentru a fi dezbătut în procedură de urgenţă. Liderii acestor partide susțin că „dacă Guvernul nu are curaj să adopte o măsură clară şi fermă în privinţa alegerilor locale, nu e problemă, preia iniţiativa Parlamentul”.

 

În contextul avansului epidemiei de coronavirus din România, PNL este nevoit să se alinieze celorlalte partide și să amâne alegerile locale din iunie. De altfel, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) propus recent ca alegerile locale să fie organizate în termen de cel mult 6 luni de la momentul încetării stării de urgenţă, deoarece, în contextul actual al pandemiei de coronavirus, o mare parte din etapele procesului electoral nu se pot desfăşura. Totodată, liberalii discută și despre organizarea alegerilor parlamentare din acest an. Astfel, varianta luată în calcul chiar de către conducerea partidului este 6 decembrie, dacă epidemia de coronavirus nu va reveni în toamnă, așa cum arată estimările.

A doua zi după inițiativa din Parlament a PSD, PRO România, UDMR și ALDE, premierul Ludovic Orban a declarat faptul că este posibil ca alegerile locale să fie organizate în septembrie, arătând că Guvernul este pregătit să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea mandatelor actualilor aleşi locali. Întrebat dacă alegerile locale ar putea avea loc în septembrie, premierul a răspuns că este posibil. Este din ce în ce mai clar că alegerile locale nu pot fi organizate în condiţii normale pe 28 iunie.

Între timp, TOMIS NEWS a intrat în posesia Ordonanței de Urgență a Guvernului privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Ordonanța, proaspăt redactată, va fi propusă dezbaterii și aprobării, cel mai probabil în următoarele zile. Astfel, potrivit OUG se ține cont de „necesitatea corelării textelor legale ante-referite din Codul administrativ, prin completarea prevederilor referitoare la prelungirea mandatelor primarilor în situații expres prevăzute de lege atunci când, din cauza acestor situații, nu pot fi organizate alegeri”.

Guvernul admite că în contextul epidemiologic actual, alegerile pentru autoritățile administrației publice locale nu pot fi organizate în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare, deoarece nu pot fi efectuate operaţiunile pre-electorale şi electorale ce presupun interacţiunea fizică a alegătorilor, candidaţilor şi oficialilor electorali, precum colectarea semnăturilor de susţinere, înregistrarea candidaturilor, finanțarea campaniei electorale, desfăşurarea campaniei electorale, depunerea şi înregistrarea contestaţiilor, organizarea votării propriu-zise, numărarea voturilor,  centralizarea rezultatelor, controlul finanțării campaniei electorale şi rambursarea cheltuielilor electorale.

În acest context, Guvernul propune „organizarea alegerilor locale în cel mult 3 luni de la data încetării duratei stării de urgenţă, dar „nu mai târziu de 3 luni de la data încetării duratei normale a mandatelor autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020”. Potrivit OUG, mandatele autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020 se prelungesc „până la data preluării de către noile autorități ale administrației publice locale, a mandatelor rezultate în urma alegerilor prevăzute de art. 1, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020”.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.