Dacă nu depui declarația unică, Fiscul va putea să-și dea seama singur dacă ai impozit de plătit

Publicat in Administratie 26 August 2019 520 ori
Google+ WhatsApp
Dacă nu depui declarația unică, Fiscul va putea să-și dea seama singur dacă ai impozit de plătit
Dacă nu depui declarația unică, Fiscul va putea să-și dea seama singur dacă ai impozit de plătit

Reprezentanții Fiscului vor putea să identifice, în baza informațiilor pe care le au, persoanele fizice autorizate (PFA) care n-au depus declarația unică și care datorează, totuși, impozit pe venit la stat. Practic, autoritățile vor proceda la fel ca în cazul celor care declară că nu datorează contribuții sociale, dar care sunt contraziși de veniturile obținute.

Reguli juridice și fiscale de care trebuie să țină seama PFA-urile în 2019, explicate pe înțelesul tuturor
Ghid util, realizat de specialiștii din redacția avocatnet.ro, cu privire la elementele cele mai importante pe care trebuie să le aibă în vedere o Persoană Fizică Autorizată, în 2019.

Vezi detalii

La fel ca în cazul contribuțiilor sociale, Fiscul va avea și o procedură prin care-și va da seama dacă PFA-urile ar fi trebuit să depună declarația unică pentru a plăti la stat impozit pe venit. Procedura este inclusă momentan într-un proiect de ordin care, pentru a se aplica, trebuie doar să fie aprobat și publicat în Monitorul Oficial.

„Stabilirea din oficiu a impozitului anual pe venit se realizează în cadrul perioadei de prescripţie a dreptului organului fiscal de a stabili creanţe fiscale și nu privește perioadele pentru care contribuabilul a fost supus inspecției fiscale. Cuantumul impozitului pe venit se stabileşte sub rezerva verificării ulterioare, potrivit legii”, este detaliat în act.

Concret, în cazul PFA-urilor care nu depun declarația unică, Fiscul va fi îndreptățit să verifice din oficiu, folosind toate informațiile necesare, dacă acestea datorează sau nu impozit pe venit.

Important! Specialiștii EY România au avertizat la începutul anului că Fiscul ar putea începe să verifice persoanele fizice, pentru a vedea dacă acestea își declară veniturile sau dacă și le declară corect.

Însă ce informații va folosi Fiscul pentru a găsi persoanele care datorează impozit pe profit? Autoritățile vor lua în calcul informațiile din „evidenţa fiscală constituită pe baza datelor declarate de contribuabili, plătitorii de venituri sau intermediarii/societățile de administrare a investiţiilor/ societățile de investiţii autoadministrate după caz, în funcție de natura venitului realizat, precum și din schimbul de informaţii între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală și autorități fiscale din străinătate”, după cum scrie în proiect.

Asta înseamnă, concret, că vor fi folosite informațiile din declarația unică, declarația 205, declarația 204, declarațiile fiscale depuse de terțe persoane, precum și din schimbul de informații cu alte instituții sau chiar cu autoritățile fiscale din străinătate.

Astfel, după trecerea termenului anual de depunere a declarației unice, Fiscul va compara lista celor obligați la depunerea formularului cu lista celor care l-au depus. Apoi, cei care nu au depus declarația unică vor fi notificați și în 15 zile de la comunicare se va stabili din oficiu impozitul datorat la stat. Totuși, PFA-urile vor fi audiate înainte de a se emite o decizie de plată, tocmai pentru a evita situațiile în care există persoane care chiar nu erau obligate să depună declarația unică.

„Estimarea bazei de impozitare se efectuează având în vedere toate datele şi documentele care au relevanţă pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe venit, identificându-se acele elemente care sunt cele mai apropiate situaţiei de fapt fiscale. Compartimentul de specialitate decide asupra felului şi volumului examinărilor, în funcţie de circumstanţele fiecărui caz în parte şi de limitele prevăzute de lege”, este detaliat în proiectul de ordin al Fiscului.

După ce se va emite decizia de impunere din oficiu, aceasta va fi transmisă PFA-urilor. Însă ea va putea fi anulată dacă cei în cauză depun declarația unică în 60 de zile de la notificarea deciziei de impunere.

Impozitul pe venit datorat de persoanele fizice are o cotă de 10%, conform prevederilor Codului fiscal. Acesta se achită anual, odată cu contribuțiile de pensii și sănătate, până la data de 15 martie a anului următor realizării veniturilor.

Atenție! Proiectul de ordin nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat și publicat în Monitorul Oficial.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.