Educatorii nu vor mai avea salarii majorate dacă se ocupă de mai multe grupe de copii de grădiniță

Publicat in Administratie 08 August 2019 244 ori
Google+ WhatsApp
Educatorii nu vor mai avea salarii majorate dacă se ocupă de mai multe grupe de copii de grădiniță
Educatorii nu vor mai avea salarii majorate dacă se ocupă de mai multe grupe de copii de grădiniță

Educatorii din grădinițe își vor pierde majorările salariale acordate în prezent pentru predarea simultană la mai multe grupe de preșcolari, conform unui proiect de act normativ inițiat recent de Ministerul Finanțelor. Asta înseamnă că majorările se vor acorda numai profesorilor din învățământul primar sau gimnazial.

Guvernul intenționează să renunțe la majorările salariale care se acordă în prezent educatorilor din învățământul preșcolar care au mai multe grupe de copii. Informația reiese dintr-un proiect de ordonanță lansat marți în dezbatere de minister. Ca să se aplice, acesta trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

Concret, educatorii care predau simultan la cel puțin două și cel mult cinci grupe de preșcolari nu vor mai primi o majorare variabilă a salariului de bază. În momentul de față, această majorare variabilă se acordă după cum urmează:

  • pentru două grupe se acordă o creștere cu 7% a salariului de bază deținut;
  • pentru trei grupe se acordă o creștere cu 10% a salariului de bază deținut;
  • pentru patru grupe se acordă o creștere cu 15% a salariului de bază deținut;
  • pentru cinci grupe se acordă o creștere cu 20% a salariului de bază deținut.

Asta înseamnă că majorările salariale în funcție de predarea simultană vor fi acordate în continuare numai profesorilor care au între două și cinci clase de elevi în învățământul primar sau gimnazial.

Care este motivarea din spatele acestei propuneri? În nota de fundamentare a proiectului de ordonanță scrie că Curtea de Conturi a derulat un audit financiar la Ministerul Educației, în urma căruia s-a recomandat eliminarea obligației de acordare a majorărilor pentru personalului didactic de predare din învățământul preșcolar. Asta pentru a se pune în acord Legea salarizării bugetare cu Legea educației.

Sistemul național de învățământ preuniversitar cuprinde mai multe niveluri, conform Legii educației. Mai precis, avem, mai întâi, educația timpurie, care este formată din nivelul antepreșcolar (0-3 ani) și învățământul preșcolar (3-6 ani), care cuprinde grupa mică, grupa mijlocie și grupa mare.

Apoi, avem învățământul primar, care cuprinde clasa pregătitoare și clasele I-IV, și avem învățământul secundar, care cuprinde învățământul secundar inferior sau gimnazial, care cuprinde clasele V-VIII, și învățământul secundar superior, care poate fi învățământ liceal (clasele IX-XII/XIII, cu filierele teoretică, vocațională și tehnologică) sau învățământ profesional cu durata de minimum trei ani.

În fine, mai avem și învățământul terțiar nonuniversitar, care cuprinde învățământul postliceal.

Atenție! Proiectul de OG nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office