Cutremur in Primaria Ploiesti. Asistentii persoanelor cu handicap grav acuza Consiliul Local ca refuza majorarea drepturilor banesti, stabilita prin LEGE

Publicat in Administratie 17 Octombrie 2018 Actualizat: 17 Octombrie 2018 6580 ori
Google+ WhatsApp
Cutremur in Primaria Ploiesti. Asistentii persoanelor cu handicap grav acuza Consiliul Local ca refuza majorarea drepturilor banesti, stabilita prin LEGE
Cutremur in Primaria Ploiesti. Asistentii persoanelor cu handicap grav acuza Consiliul Local ca refuza majorarea drepturilor banesti, stabilita prin LEGE

Un nou scandal de amploare izbucnit intre asistentii persoanelor cu handicap grav si Primaria Ploiesti e pe cale sa se lase cu plangeri penale.

Concret, este vorba despre majorarea cu 50% a drepturilor banesti pentru copiii cu handicap, majorare prevazuta de legea 272/2004 modif., dar si despre majorarea salariului asistentilor personali.

"Primaria Ploiești nu a mărit salariul asistenților personali conform legi, nu au acordat vaucherele de vacanță, copiii din scoli cu media peste 8.50 nu iau burse de merit... CES-ul copiilor din scoli nu a fost mărit conform legii, cu 50 %", spune Aura Vlad, asistent personal.

Copiii si tinerii cu cerinte educationale speciale (CES) din familii, inscrisi in invatamantul de masa sau special, au o serie de drepturi. Este vorba de acordarea unor sume de bani pentru hrana, imbracaminte, incaltaminte, rechizite.

Art. 129
Alin. (1) Copiii si tinerii pentru care s-a stabilit o masura de protectie speciala, precum si mamele protejate in centre maternale au dreptul la hrana, imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive, precum si sume de bani pentru nevoi personale.

Alin. (3) In cazul copiilor cu handicap, infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA, cuantumul sumelor necesare acordarii drepturilor prevazute la alin. (1) se majoreaza cu 50% in raport cu sumele acordate.

Explicatia art 129 din legea 272/2004 si a articolului 51 din legea 1/2011 -Legea educatiei.


In cazul copiilor cu cerinte educationale speciale (cei care sunt scolarizati la domiciliu sau in scoli speciale au certificate de orientare scolara), s-a stabilit prin art 51 alin 2 din Legea Educatiei ca au aceleasi drepturi cu copiii aflati in plasament sau intitutionalizati. In cazul in care copiii detin si certificat de handicap, pe langa cel de orientare scolara, atunci vor primi alocatia de hrana si celelalte drepturi majorate cu 50%. Aceasta majorarare rezulta din interpretarea art 129 din legea 272/2004, coroborat cu art 51 alin 2. din Legea educatiei.


Schema
art 129 alin 1=drept la hrana copii cu protectie sociala
art 51 alin 2=egalitate in drepturi copii cu ces si copii cu protectie sociala
art 129 alin 3 =copii cu handicap care au protectie sociala =50% majorare in raport cu sumele
Copiii cu ces beneficiaza de sumele prevazute de hg 904/2004 dar daca detin si certificat de handicap vor primi sumele cu 50%majorate.

Asistentii personali ai persoanelor cu handicap din Ploiesti acuza Consiliul Local ca blocheaza aprobarea prin HCL a acestor majorari.

In timp ce unii consilieri se opun acordarii drepturilor banesti majorate prin lege, Directia Juridica din Primarie sustine ca majorarea cu 50% a acestor drepturi este, evident, legala si trebuie acordata. Pentru o a doua opinie, juristul Primariei a inaintat o adresa catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei, in care a solicitat lamuriri suplimentare.

Proiectul de majorare, inclus pe ordinea de zi de viceprimarul Ganea, dar respins de o parte a consilierilor locali, ar putea deveni motiv de scandal in cazul in care drepturile copiilor cu nevoi speciale nu vor fi respectate.

Mai mult, asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav ar putea chema in judecata factorii de decizie din Primaria Ploiesti, responsabili cu blocarea acestui proiect. Un caz similar s-a inregistrat in judetul Arges, unde Primaria a pierdut procesul cu Asociatia Asistentilor Personali, intentat pentru refuzul Consiliului Local de a aproba prin HCL majorarea cu 50% a drepturilor, majorare ce ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Ramaneti aproape. Subiectul devine din ce in ce mai fierbinte si interesant.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Cloe.ro

Fluxul nu a fost găsit.