Marea Dezbatere Crin-Geoană-Băsescu - rezumat în timp real

Publicat in ACTUALITATE 20 Noiembrie 2009 Actualizat: 21 Noiembrie 2009 718 ori
Google+ WhatsApp
Marea Dezbatere Crin-Geoană-Băsescu - rezumat în timp real
Marea Dezbatere Crin-Geoană-Băsescu - rezumat în timp real

Începe Robert Turcescu:

Parcă e un preot penticostal, vorbeşte cântat, iar cuvintele sunt aşezate în fraze simetrice; una peste alta, sună ca un folk prost. Mai are şi culoarea aia, de piţipoancă adormită la solar…

Intro candidaţi:

Plicticos Geoană, lung şi plicticos Antonescu, plicticos Băsescu. 15 minute jalnice…

Dezbatere Geoană-Antonescu:

Antonescu a măturat cu Geoană pe jos întrebându-l ce salariu are cumnatul său. Geoană a tăcut, prilej ca Antonescu să spună catastrofala cifră douăzecidemiişaptesute euro lunar”. Geoană a încercat să pareze întrebând “dar ştiţi că vine dintr-o bancă privată, unde avea o leafă şi mai mare?”. Şi ce?! Te pomeneşti că Ionuţ Costea, cumnatul lui Geoană, e mai tare ca Isărescu…. Jalnic!

Dezbatere Băsescu-Geoană:

Băsescu arată rău. Faţa e blocată într-o grimasă destul de aiurea. Geoană are un costum cam mare… Băsescu reuşeşte să plictisească acuzând PSD că a blocat România în criză din motive electorale. Geoană - la fel de jenant - spune că Băsescu a provocat criza economică. Haide, mă… Geoană se bâlbâie acuzând: “băgând degetul în ocul Ucrainei”Ocul?! Poate ochiul… Mai bine se oprea spunând “am emoţii”… Un minut mai târziu, Băsescu arată ca un tătăiţă spunându-i lui Turcescu: “repetaţi, vă rog, nu s-a auzit”... Băsescu începe să se laude cu pensiile! Dumnezeule mare, preşedintele măreşte pensii… În loc să puncteze pe tema asta, Geoană spune că mărirea pensiilor e iniţiativa PSD!!! Băse se laudă cu platoul continental al Insulei Şerpilor, Geoană îl acuză că s-a opus, Băse râde spunând “confundaţi cu canalul Bâstroe”, Geoană tace. Amândoi mi se par extrem de nepregătiţi…

Dezbatere Băsescu-Antonescu:

Crin începe tare “nu vă întreb de Omar Haysam”. Băse, pe felie, răspunde “bine faceţi, că riscaţi să răspundă domnul Geoană”. Toată sala râde, Geoană tace. Antonescu vorbeşte despre flotă, casa din Mihăileanu, familia prosperă a lui Băsescu - fetele şi fratele, apoi trece la averile lui Videanu, Cocoş, Udrea. Băsescu îşi umezeşte buzele, cam nervos. Antonescu finalizează: “Aceşti oameni o duc bine. V-aţi tinut promisiunile”. Băsescu e nervos, cere timp suplimentar, apoi se duce cu un dosar la Antonescu să citească finalul unei expertize în cazul Flota. Îi dă şi o aluzie fină la lipsa cunoştinţele economice, să aibă de drum. Antonescu revine cu un croşeu scurt în slugărnicia lui Boc. Se face de râs citind “profil” în loc de “profit”, iar Băsescu punctează. Crin iese din clinci cu butada de la Cluj “nu v-am acuzat că aţi furat flota, ci că nu mai aveţi cu ce naviga”. Băse revine slab: “nu se câştigă alegerile minţind”, şi citeşte expertiza care-l scoate nevinovat în dosarul Flota. Păi nu Băse spunea că justiţia minte şi nedreptăţeşte?! Cum dracu’ de-a ieşit taman expertiza asta bine din justiţia asta coruptă?! Antonescu îi mai dă una la integritate, iar Băsescu reia tema “nu se câştigă alegerile minţind”. Altceva, maestre, că ne-am plictisit… Urmează subiectul Irak, amândoi sunt confuzi, plictisealăăăăăă….. Începe dezbaterea marilor teme de campanie, să vezi ce vomit…

Reforma statului:

Turcescu din nou, cu urna, parcă e la TeleEuroBingo. Cine Dumnezeu a făcut formatul?! 60 de minute pentru nouă teme la trei candidaţi - ies telegrame.

Începe Geoană cu “reforma statului”: Legea Educaţiei, “modificată de 114 ori de la Revoluţie încoace”. Păi din 20 de ani, PSD a fost la guvernare 15…. Realitatea Tv focalizează pe un moş plictisit, apoi pe o blondă mişto. Pe scurt, Geoană vrea unitate de gândire, nu reformă făcută de un politician. Ce să spun, m-a rupt: te pomeneşti că de mâine încolo o să facă reforma profesioniştii….

Intră şi Crin în subiect: “noi am făcut reformă de frica FMI, UE, BM, NATO”. Corect, dar deloc lăudabil… O trage pe spuza lui: “ne trebuie un preşedinte care să antreneze în politică oamenii dornici să facă bine”. Păi, nu sunt?! Uite, Căşuneanu face bine drumurile… Remarc din nou că din unghiul de filmare al celor de la Realitatea, Băsescu arată foarte bătrân…

Începe preşedintele-jucător: “preşedintele trebuie să fie catalizatorul reformei, nu să însoţească discret acest proces”. Păi exact de-aia ai contestatari, maestre, că te-ai băgat să catalizezi şi ce nu era treaba ta… Mi se pare că Băselu e un pic gângav, o fi ciugulit ceva înainte?!

Final: Vine şi Geoană, chipurile în completare: “în acest concept să introducem un concept ideologic”. Clar, toţi credem asta!!!!!!!!!! Se bagă Antonescu, îl taie Băselu, dar Crinuţu e deja nervos, ţipă peste toţi. Turcescu ridică biciul politicos, Băse se cere din nou, că “are şi el dreptul”, după cei doi. Mă, dar voi aveţi şi obligaţii?! Marinarul dă cu absenţele lui Crin din parlament - pe bune, în mandatul ăsta n-a fost pe-acolo decât să-şi ia banii. Antonescu se enervează şi în loc să explice cum e cu absenţele - îi numără lui Băsescu interpelările. Jalnic, iar Băse profită: “puteţi să citiţi şi prezenţa dumneavoastră”. Geoană dă un pasaj din Sfânta Scriptură, de era să leşin de râs….. Turcescu e penibil…

Remarcabil Radu“Cand au impartit astia ecranul in trei, era bine sa-l puna pe Băse in dreapta, sa se uite la adversari natural, privind drept inainte”. Fabulooooos!

Educaţie:

Crin vorbeşte, nu spune nimic, apoi mai cere un minut. Turcescu se dă la el, Antonescu e nervos, dă şi cu Boc şi cu Geoană de pământ în povestea cu salariile profesorilor.

Băsescu cere ca educaţia să fie tratată ca prioritate majoră. Da, ştim, “şcoala românească scoate numai tâmpiţi”… Ce slogane, “să revină şcoala în mijlocul comunităţii”…. Păi e deja, acolo se vând cele mai multe droguri şi învaţă copiii să facă sex! Băse vrea bani mulţi la şcoli cu mulţi elevi, nu la şcoli cu elevi buni. Să mori tu că Liceul Agricol din Bărcăneşti trebuie să primească mai mult decât Şcoala 21 din Ploieşti?! Penibil…

Geoană citeşte că doar 5% din copiii din mediul rural ajung la facultate. Corect era “la facultatea Spiru Haret”… Concluzia lui Geoană: şanse egale pentru toţi copiii. Nu, serios, asta era?! Wow…..

Criza morală:

Băsescu are la dispoziţie un minut şi jumătate despre criza morală. Sunt chiar curios… Începe cu morţii de la Revoluţie, ce prostie, păi jumătate din cei care se uită la TV aveau 5 ani în 1989. Continuă, la fel de prost (din acelaşi motiv), cu mineriadele. Apoi spune cum a predat el dosarele Securităţii. Se opreşte, că i-a expirat timpul. Aşa credeam şi eu…

Geoană vorbeşte despre “idoli falşi” şi că am uitat de “munca cinstită”. Păi cumnatul tău ia douăj’de mii de euro lunar pe muncă cinstită?! O periuţă mică pe biserică şi nişte bani pentru preoţi. Da, mă,, că n-au, săracii….

Antonescu e atât de surescitat, că a ajuns să vorbească ca Gigi Becali. “Mogulii, baronii şi marii învârtiţi nu mai sunt de partid, ci de stat”. Corect, dar vezi că jumătate dintre ei te vor preşedinte, iar unul decartează la greu, Crinuţu….

Un reper moral:

Băsescu: “soţia mea”. Aplauze, a ieşit mişto.

Geoană: “părintele patriarh”. Patetic…

Antonescu: “Tudor Chirilă” (ex-Vama Veche). Clar, Radu îl votează, dar jumătate din sală habar n-are că Antonescu crede despre o vedetă rock uşor beţivă şi agresivă că e un reper moral de excepţie. Periculos….

Politică externă:

Geoană: “România e izolată în politica externă”. Şi Elveţia e la fel, şi uite ce bine o duce…. “Politica externă e un instrument de prosperitate”. Corect, dar cu cine, cu moşii ăia de ambasadori?!

Antonescu: Habar n-are, aşa că o lălăie. Cică “avem nevoie de personalitate în politica externă”. Păi mai personalizat ca liberalul Cioroianu n-a fost nimeni, mai ştii când i-a făcut semn, şmechereşte, regelui Spaniei?!

Băsescu: A uitat de axa Bucureşti-Londra-Washington. Se laudă cu intrarea în UE, sala vociferează, apoi aminteşte de“sinergia Mării Negre”. Sincer, nu cred că ştie ce înseamnă “sinergie”… 196 de vizite de şef de stat. Păi te-ai plimbat nenicule….

Sănătate

Crin Antonescu: “Nu ştiu să conduc un spital, dar am văzut cum se trăieşte şi cum se moare în spitale”. Să nu-ţi foloseşti nevasta moartă de cancer în campanie, da?! Şi ăştia de la Realitatea s-au prins, o filmează pe Adina Vălean, apoi pe blonda mişto. Antonescu vrea un judeţ pilot cu “sănătate ue. Dacă merge, îl extindem.” Dar dacă le faci pe toate, maestre?!

Băsescu: “am citit un studiu, trebuie bani la spitalele eficiente”. Păi la şcoli ziceai că nu… Medicii buni fac să nu se mai umple spitalele. De unde ştii tu, frate, că te-ai operat la Viena?! Devine penibil, spunând că se opreşte dacă i-a expirat timpul. Turcescu îi arată ceasul ăla de un metru (!!!): “mai aveţi zece secunde”….

Geoană: “Avem cea mai mică speranţă de viaţă din Europa”. Iar a uitat că vine din partidul care a guvernat 15 din ultimii 20 de ani… “Trebuie să încurajăm medicii tineri să se ducă în mediul rural”. Se face deja, la Prima TV, se numeşte “Fermier caut nevastă”, au venit la preselecţie nişte fete de te duci după ele la capătul lumiii… Nota 10 că aminteşte de gripa porcină, e temă sensibilă, de actualitate ceilalţi doi au uitat complet…

Radu strikes again: “Geoană zice “cred cu tarie” - Basescu inghite in demisec”

Agricultură

Băse e pus pe glume bizare: citeşte “a gricultură”, apoi râde. ???? “Avem nevoie de valorificarea produselor în mediul rural”. Face Cosma, să ştii, pe portocaliul tău, Auraş, nu l-am auzit cu de-astea….

Geoană: începe cu un mit drag românilor - “România poate produce mâncare pentru 80 de milioane de oameni”. Nu e aşa, maestre, aşa se lăuda Ceaşcă. I-o dă, eficient, lui Băse, peste operaţie, cu greva crescătorilor de animale. Geoană vrea o“conversaţie mai bărbătească” cu supermarketurile. Amendează-i moşule, o dată pe zi, să vezi ce docili devin…. Cum dracu e un inspector OPC zilnic la piaţa centrală, dar la Carefour Ploieşti nu?! Păi acolo se vinde de trei ori mai multă mâncare…

Antonescu se ia din prima de Geoană: “aţi promis 4% pentru agricultură şi aţi alocat 1%”. Geoană s-a trezit, îl pune să vorbească despre viitor, nu despre trecut. Antonescu insistă, blonda râde cu nişte buze perfecte. Geoană nu răspunde, o dă pe Gheorghe Flutur, pe care îl botează “Fluture”. Băse râde superior…

Guvern

Geoană: face “guvern până de Crăciun, cu PNL”. Bine. Revine: “Guvernul se apucă de treabă înainte de Crăciun”. Bine.“Ca să ne apucăm de treabă în ianuarie 2010″. Clar, da?!

Antonescu: e pe felie, o dă cu Klaus Johannis, iar românilor le plac nemţii.

Băsescu: “guvernul nu trebuie să fie rezultatul unei înţelegeri făcute la Grivco, cu Voiculescu, Iliescu, Hrebenciuc la masă şi Vanghelie pe la uşi”. Mişto. Chiar mişto. După un Geoană timid, Băse revine “nu trebuie să fie un guvern controlat de Vântu, care-l cheamă pe Geoană în Deltă”Se face de cacao vorbind despre candidaţi care vorbesc la telefon cu Vântu iar Geoană punctează: “ascultaţi telefoanele românilor?!” Dacă se oprea…

Criza economică

Crinuţu: “Cota unică a fost salvatoare”. Corect. “Ieşim din criză doar cu mediul de afaceri privat”. Asta i-a scris-o Patriciu, punem pariu? :)“Cotă unică de 10%”. Hai că ai început să aberezi…

Băsescu: “România va trece pe creştere economică în trimestrul 2 al anului 2010″. Păi, plătim atunci taxele la stat şi ratele la bancă, da? Da’ ăia 75 de miliarde de euro cu care v-aţi împrumutat unde sunt, tati? Intră, nefericit, în turism. Dacă i-o dă Geoană cu turismul electoral?! Sau cu Udrea?!

Geoană nu i-o dă. Citeşte. Vai de capul lui… “Da, avem resurse importante de turism. Şi mai vreau o companie farmaceutică naţională şi o cale ferată modernă”. !!! Băsescu protestează: “aţi promis FMI că respectaţi angajamentul, iar acum minţiţi amândoi”. Ăştia se pierd, penibil, în explicaţii, le-a tras-o matelotul ca la amatori.

Modelul prezidenţial şi Constituţia

Băse: “Eu!” Mişto. Ăia tac, el e şeful, încă două de-astea şi iese preşedinte lejer… Blonda mişto e în spatele Robertei, deci e pedelistă, dar ăştia o arătau bucuroasă când vorbea Crin…

Geoană: “Mă lasă rece dacă am mai multă putere decât Parlamentul, important e să funcţioneze instituţiile”. Îţi faci iluzii, tu n-o să ai atât de multă putere.

Antonescu: “Constituţie avem. Ne mai trebuie preşedinte”. Bun. Cam patetic, dar bun.

Întrebări de la colegii lui Turcescu

Geoană are o întrebare uşoară. Crin la fel. Băse n-are chef.

Care e cea mai frumoasă faptă făcută în viaţă?

Geoană: “Că n-am dat-o pe soacră-mea afară din casă”. What the fuck?!!!

Antonescu: “nu am părăsit niciodată pe nimeni cu care am pornit împreună”. Crin e a doua oară pe lângă cadavrul primei soţii, cam exagerează…

Băsescu: “am creştinat un copil musulman”. Asta e faptă bună!? Dacă “mahomedai” un creştin era ceva rău?!

Mesaj final

Antonescu: “Ajutaţi-mă să trec duminică de Mircea Geoană, pentru ca peste două săptămâni să trec de Băsescu. Doamne Ajută!. Mda, cam asta e…

Geoană: voi fi preşedintele care îi va uni pe români, şi pe cei care îi susţin pe Băsescu, şi pe cei ai lui Antonescu”.După care a oferit flori Mariei Băsescu şi Adinei Vălean. Mişto. Le strânge mâna celor doi, şi tace. Stil american, asta-i de la consultanţi…

Băsescu: “vreau să-mi ating obiectivele, poate nu mereu cu cele mai bune mijloace”. Eu aş spune “poate nu mereu cu cei mai buni oameni”… “Iubesc poporul român”. Bine, mă. Stai jos.

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro