SUPERB Conacul Bellu, monument de cultura si arta romaneasca. GALERIE FOTO DE VAZUT!

Publicat in Eveniment 26 Mai 2013 3543 ori
Google+ WhatsApp

Amplasat intr-un cadru feeric, Conacul Bellu a ramas puntea dintre cultura Tarii Romanesti de odinioara si Romania moderna de astazi. Acest spatiu monumental poarta unul dintre cele mai sonore nume ale culturii romanesti, fiind considerat cel mai frumos conac de secol XIX din Ţara Românească.

 

 

„Casa mică” cum era denumită, a făcut parte dintr-un complex de clădiri, un complex arhitectonic ce a înfruntat cele două războaie mondiale şi mai ales teribilele cutremure din 1940, 1977, 1984 şi 1990. După 1990 "Conacul Bellu" a beneficiat de întreaga atenţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, ce a găsit resurse de a rezolva urgenţele de maximă necesitate.

 

Muzeul "Conacul Bellu" se afla in Urlati, intr-o zona de basm, inconjurat de o gradina ingrijita exemplar. Nu doar interiorul conacului se bucura de grija sporita a conservatorilor, ci si gradina si aleile imprejmuitoare. Acest spatiu reprezinta o reconstructie a stilului vechi romanesc si adaposteste o serie de piese de mare valoare de arta plastica si decorativa.

 

Casa, construita la inceputul secolului al XIX-lea, adaposteste un patrimoniu vast ce apartine Muzeului Judetean de Istorie Prahova si, practic, se afiseaza ca o reconstituire a unei locuinte boieresti din secolul al XIX-lea.

 

Interiorul muzeului gazduieste piese de mobilier apartinand secolelor 17 si 19, in diferite stiluri si avand diferite origini. Printe exponate gasim piese de origine araba, turca, florentina, italiana, bologneza, dar si mobilier de influenta japoneza.

 

Peretii interiori ai muzeului sustin tablouri de pictura datand din secolul al 17-lea, icoane si alte piese extrem de valoroase apartinand marilor maestri romani Theodor Aman si Stefan Luchian.

 

Unul dintre saloanele muzeului Bellu gazduieste obiecte de arta turcesti si arabesti, exponate, de asemenea, foarte valoroase, lucrate prin intarsiere cu sidef, piese batute din arama, alama, cizelate si covoare vechi de cateva sute de ani, aduse din orient de baronul Alexandru Bellu.

 

In 1926, muzeul a fost donat de catre familia Bellu Academiei Romane. La vremea respectiva, marele colectionar de arta Alexandru Bellu isi dorea ca intreg domeniul de la Urlati sa ajunga sa fie vizitat si apreciat de catre generatiile viitoare. Sotia sa a fost cea care a donat intregul monument cultural Academiei Romane.

 

Ph-online.ro va pune la dispozitie o galerie foto de exceptie, realizata in interiorul Casei Bellu dar si in gradina exterioara, intretinuta dumnezeieste!

Ana-Maria este ploiesteanca, are 28 de ani, si este absolventa a Facultatii de Litere si Stiinte. Lucreaza in media online de peste 11 ani, fiind autor pe PH-online.ro din 2010. [email protected]

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.