Afla povestea prahoveanului care a ajuns milionar la 40 de ani. A inceput afacerile cu o taraba in piata

Publicat in Eveniment 05 Aprilie 2013 1061 ori
Google+ WhatsApp
Afla povestea prahoveanului care a ajuns milionar la 40 de ani. A inceput afacerile cu o taraba in piata
Afla povestea prahoveanului care a ajuns milionar la 40 de ani. A inceput afacerile cu o taraba in piata

A plecat de la o taraba cu fructe in piata, a fost unul dintre pionierii romani in agricultura, iar acum este milionar. El ne-a spus ca la inceput s-a simtit stanjenit, dar cand a vazut ca asa are bani de buzunar, a spus ca “e senator”.

 

 

 

Adrian Radulescu are potrivit Top 50 fermieri de succes din Romania, o avere estimate la 10-12 milioane de euro. Fermierul spune ca nu asta este averea sa, ci ca are in conturi in jur de trei milioane de euro. El este unul din pionierii agriculturii romanesti, iar acesta poate preda oricand o lectie de viata oricarui afacerist tanar.

Adrian Radulescu este unul dintre primii prionierii ai agriculturii romanesti (sursa foto business24.ro)

 

“Primii bani i-am castigat cand eram elev la scoala profesionala si in vacante, fie lucram la CAP sau vindeam fructe in piata, prentru ca parintii mei, fiind intr-o zona de deal si munte, aveau 5.000 metri patrati cultivati cu pomi fructiferi, meri, peri, ciresi, visini si caisi. Imediat dupa ce am terminat scoala generala, am facut doi ani de scoala profesionala. Dintotdeauna am fost atras de agricultura, pe care am invatat-o de la tatal meu. Eu de profesie sunt inginer horticultor. De acolo am invatat sa tai pomii, sa recoltez, sa depozitez si sa vand la piata. Recunosc ca la inceput imi era rusine sa vand fructe in piata, dupa aia cand am vazut ca ambani de buzunar, am zis ca sunt senator”, a povestit zambind Adrian Radulescu.


El a explicat ca topul nu reflecta si datoriile pe care le are. “Cand ei au facut clasamentul, au facut o evaluare doar la cati bani ai, nu si la datorii. Nu este suma aia vehiculata acolo, dar undeva la doua, trei milioane de euro sunt. Facand diferenta intre active si pasive”, a mai explicat fermierul.

 


A lucrat cinci ani ca sculer matriter

Fermierul este in prezent consilier prezidential pe probleme legate de agricultura
Fermierul este in prezent consilier prezidential pe probleme legate de agricultura

 

Intrucat locuia intr-o zona industriala primul loc de munca al barbatului a fost la Intreprinderea Mecanica Plopeni. “In perioada in care lucram in scoala profesionala, in vacante lucram si la Cooperativa. Primul loc de munca a fost la Intreprinderea Mecanica Plopeni, in 1972-1977 pe functia de sculer matriter. Ca in orice familie, veniturile din agricultura erau venituri suplimentare”, a mai povestit afaceristul.

 


“Am avut sansa vietii, ca dupa absolvirea facultatii de horticultura de la Bucuresti, pe care am terminat-o cu 10, sa fiu sef de ferma la IAS Mogosoaia. Dupa primii cinci ani am reusit sa depasesc la IAS marii titani, care nu erau deturnati niciodata in privinta rezultatelor. Si atunci ca si acum, cand vroiai sa scapi de un om il promovai.

 

Din sef de ferma m-au trimis inginer si presedinte la cooperativa Agricola la Buftea. Pentru mine mi se parea ca este dezonorant, pentru ca IAS-urile erau unitati de elita, iar cooperativele erau cooperative. Dar cand am facut un echilibru intre ceea ce aveam profesional si ceea ce aveam in venituri , am renuntat la a face parte din elita agricultorilor, din cei care lucreaza in IAS si am acceptat functia aceasta, care a insemnat dublarea salariului si sa fiu sef de unitate si de ferma. Atunci am invatat economia de piata”, a mai zis Radulescu.


“Am avut primul castig in 1993 de 300.000 de dolari”

Omul de afaceri a inceput sa lucreze 150 de hectare de teren
Omul de afaceri a inceput sa lucreze 150 de hectare de teren


Omul de afaceri, care este nascut in Malaiesti judetul Prahova, a facut primul million de euro aproximativ in jurlui varstei de 40 de ani.



“Nu o sa va vina sa credeti ce va spun aici, pentru ca obisnuit ca la IAS ca pe data de 10 sa ma duc sa imi iau salariul, cand m-am dus la contabilitate mi s-a spus: va rugam de o luna de zile sa facem planul de culturi si sa mergem la banca sa luam banii. Si eu am spus ce are una cu alta, e ziua de leafa. Pai la noi nu e ca la IAS, noi suntem privati.

 

Daca nu mergem la banca nu avem de salarii. Bun, si eu cum ma duc acasa fara bani? Pai va dam un avans. Dupa care am fost la banca si am semnat pentru prima data un credit de doua milioane de lei in 1988, atunci am invatat ce insemana credit, cum se face un dosar de credit, cum sa iei niste bani si mi-a folosit in 1990. In `90-`91 am fost presedintele primei asociatii agricole.

 

Dupa care am fost director de IAS `91-`92, iar din `92 impreuna cu un coleg ne-am decis sa plecam in sectorul privat. Cu 100 de dolari ne-am facut firma, am luat bani de la Romcereal, unde te duceai cu planul de afaceri si terenul arendat, am fost primii arendasi din tara pe cod civil, legea arendei am facut-o in 1994, iar atunci firmele din agricultura erau scutite in primii cinci ani de impozit pe profit si am avut primul castig in 1993 de 300.000 de dolari”, a povestit omul de afaceri.

 

“Multi ani nu am dormit si nici acum nu dorm, dar cine nu risca nu castiga”

 

Milionarul fermier spune ca se mandreste ca a ajutat mii de fermieri sa se puna pe picioare, iar creditele luate apasau greu pe umerii sai.

 

“Multi ani nu am dormit si nici acum nu dorm, dar cine nu risca nu castiga. Marea mea satisfactie sunt cei 5.000-6.000 de agricultori pe care i-am impins din spate sa-si i-a soarta in propriile maini. Le-am explicat ca mai rau decat sa nu aiba nici un ban nu au ce sa faca. Oamenii nu inteleg astazi ca daca nu ai dupa ce sa bei apa, nu ai de ce sa nu risti. Am pornit de la 150 de hectare pe care le-am luat de la spitalul de psihiatrie Balaceanca si am ajuns pana la 7.000 de hectare, dupa care am coborat,  datorita faptului ca era foarte greu sa luam credite”, a mai explicat omul de afaceri.


Integral, pe www.cancan.ro

Ana-Maria este ploiesteanca, are 28 de ani, si este absolventa a Facultatii de Litere si Stiinte. Lucreaza in media online de peste 11 ani, fiind autor pe PH-online.ro din 2010. [email protected]

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.