Gara Ploiesti Nord, cea mai veche dar si cea mai aratoasa constructie din Ploiesti

Publicat in Eveniment 22 Februarie 2013 Actualizat: 24 Februarie 2013 2510 ori
Google+ WhatsApp

Gara de Nord din Ploiești a fost construită de către arhitectul italian Bernaducci în perioada antebelică în vremea monarhiei si pusa in functiune in anul 1913. Pentru aceia dintre voi mai putin familiarizati cu zonele "extreme" ale Ploiestiului, Gara de Nord este situata pe strada General Ion Dragalina.

 

 


Nevoia unei gari de nord in Ploiesti a aparut odata cu dezvoltarea comerciala si industriala in Prahova, lucrarea fiind incredintata arhitectului italian Bernaducci, care va realiza un imobil solid, cu aspect monumental, avand fatada din piatră si caramidă. Initial, cladirea era mult mai mica decat in prezent, având un singur corp central.

Gara de Nord - 3

Tot Bernaducci a realizat cu aceasta ocazie si gara din Vălenii de Munte, care semana foarte mult cu cea de nord din Ploiesti. Din pacate, la cutremurul din 1977, gara din Vălenii de Munte a fost afectata si demolata ulterior.


Locul pe care a fost ridicata Gara de Nord fusese cimitirul bulgarilor (ei isi spuneau ”sarbi”, de teama otomanilor - despre comunitatea bulgareasca va fi un articol separat) din 1830 (anul in care s-au venit bulgarii la marginea orasului), dar probabil dupa 1838 o data cu stabilirea lor in mahalele Ploiestilor, numarul celor ingropati aici a scazut. Deja la 1900 nu se mai cunosteau locurile de veci, iar gasirea osemintelor a fost o surpriza pentru constructori.

Gara din Valenii de Munte

Chiar si in prezent, sub asfaltul din jur, este foarte probabil sa mai fie schelete ale bulgarilor venit in urma cu aproape 2 secole in oras. In urma cu 2-3 ani, cand s-au facut lucrari de amenajare pentru podul din fata garii, au fost gasite oase din vechiul cimitir.

 

In jur au inceput sa apara diferite cladiri administrative, dar si case ale muncitorilor CFR, un exemplu in acest sens fiind strada Poienitei, din apropiere.

Gara de Nord - azi - 1

Fatada garii, aspectul actual

Probabil ca in timpul extinderilor, sub cladire s-au facut unele amenajari. Vorbind cu cineva care cunoaste cladirea, am aflat ca sub pamant se mai afla inca 2 sau 3 nivele care servesc drept adapost antiaerian. De asemenea, din adapost ar porni un tunel (chiar din centrul garii, pe sub usa principala) care merge perpendicular pe liniile de cale ferata si iese intr-un deal de langa Rafinaria Vega.

Gara de Nord - azi - 3

Un felinar vechi de la intrarea in gara

O data cu acapararea puterii de catre comunisti, in zona s-au petrecut evenimente interesante. Una din primele masuri represive luate de regimul pro-sovietic al lui Petru Groza a fost interzicerea a peste 8000 de carti considerate ”dusmanoase” de noii lideri politici. O persoana care sta in zona imi povestea cum in 1947 comunistii au descarcat in piata din fata garii cateva sute de carti interzise si le-au ars. Schimbarile nu s-au oprit aici: calea ferata a fost nationalizata, iar CFPV a fost desfiintata, toate bunurile trecand in exploatarea statului.

Locul unde au fost arse in cartile interzise de comunisti

Vechea piata a garii, locul unde au fost arse cartile interzise de comunisti

Gara a continuat sa fie intens folosita pana la inceputul anilor 90, cand traficul a fost preluat de cele doua gari principale: cea de Sud si cea de Vest. In prezent, cladirea de certa importanta istorica se afla intr-o stare relativ buna de conservare, insa de cativa ani nu mai are curent electric, iar singurul tren care mai circula este personalul Ploiesti - Maneciu care trece doar de 4 ori prin vechea statie.

Gara de Nord - azi - 2

Gara de Nord in prezent

Astfel, Gara de Nord din Ploiesti, dupa ce a trecut cu bine de bombardamentele din 1944 (lucru norocos, mai ales ca se afla langa Rafinaria Vega) si de cutremurele din 1940 si 1977 (acesta din urma i-a lasat totusi unele urme), pare astazi sa fie uitata, nemafiind un simbol al orasului.

 

In galeria foto de mai jos este ilustrata Gara de Nord asa cum arata ea astazi, abandonata si acaparata de gunoaie. Totusi, judecand dupa aspectul cladiriii si arhitectura, putem spune ca se afla intr-un stadiu mult mai bun decat Gara de Sud din Ploiesti, devenita simbol al mizeriei si nepasarii.

surse: Wikipedia, RepublicaPloiesti

Ana-Maria este ploiesteanca, are 28 de ani, si este absolventa a Facultatii de Litere si Stiinte. Lucreaza in media online de peste 11 ani, fiind autor pe PH-online.ro din 2010. ana@ph-online.ro

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.