Directia de Finante Prahova anunta modificari legate de cazierul fiscal si TVA

Publicat in Administratie 02 Octombrie 2012 1026 ori
Google+ WhatsApp
Directia de Finante Prahova anunta modificari legate de cazierul fiscal si TVA
Directia de Finante Prahova anunta modificari legate de cazierul fiscal si TVA

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Prahova informează că, pe siteul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), la adresa www.anaf.ro, categoria Legislaţie/ Transparenţă decizională, au fost publicate şi pot fi consultate urmatoarele proiecte:

 

 

Proiect de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare utilizate pentru anularea înregistrării în scopuri de TVA , în condiţiile art.152 alin.(7) din Codul fiscal.

 

Prin modificările aduse Codului fiscal la începutul anului 2012, s-a reglementat dreptul persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, a căror cifră de afaceri realizată în anul precedent nu depăşeşte plafonul de scutire, să solicite anularea înregistrării în scopuri de TVA, dacă nici cifra de afaceri realizată în anul în curs, până la data solicitării nu depăşeşte plafonul de scutire.

În vederea aplicării acestor prevederi, a fost aprobat Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.53/2012 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului 096 „Declaraţie de menţiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA, în condiţiile art.152 alin.(7) din Codul fiscal în cazul persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art.153”, precum şi ale „Deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA, în condiţiile art.152 alin.(7) din Codul fiscal”.

Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.24/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, a fost majorat plafonul de scutire de la 35.000 euro la 65.000 euro cu intrare în vigoare de la 1 iulie 2012.

De asemenea, au fost stabilite reguli tranzitorii pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care solicită, în anul 2012, anularea înregistrării în scopuri de TVA.

Având în vedere aceste modificări, este necesară adaptarea atât a formularului de declaraţie 096, utilizat de persoanele impozabile, cât şi a formularului de decizie privind anularea înregistrării în scopuri de TVA, utilizat de organele fiscale.

 

Proiect de ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului finanţelor publice nr.2696/ 2011 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularisticii necesare pentru solicitarea şi comunicarea datelor înscrise în cazierul fiscal, modul de organizare, gestionare şi acces la informaţiile din cazierul fiscal.

 

Prin Ordonanţa Guvernului nr.25/2011 pentru modificarea art.7 din Ordonanţa Guvernului nr.75/2001 privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal, au fost aduse modificări ce vizează condiţiile de scoatere din evidenţa cazierului a datelor sau faptelor înscrise în bazele de date privind cazierul fiscal gestionate de organele fiscale, prin circumstanţierea acestor condiţii în funcţie de natura faptelor înscrise.

Pentru aplicarea unitară a acestor modificări a fost aprobat Ordinul ministrului finanţelor publice nr.2696/2011 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularisticii necesare pentru solicitarea şi comunicarea datelor înscrise în cazierul fiscal, modul de organizare, gestionare şi acces la informaţiile din cazierul fiscal.

Prin Legea nr.113/2012 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 25/2011 pentru modificarea art. 7 din Ordonanţa Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal, a fost reglementată scoaterea din evidenţa cazierului fiscal al reprezentantului legal al persoanei juridice inactive a menţiunii privind inactivitatea fiscală, în situaţia în care persoana juridică inactivă este radiată din Registrul contribuabililor.

Astfel, potrivit noilor prevederi legale, inactivitatea fiscală înscrisă în cazierul fiscal al reprezentantului legal al unei persoane juridice aflate în inactivitate fiscală şi radiată se scoate din evidenţă la data împlinirii unui termen de un an de la data radierii persoanei juridice.

 

Având în vedere aceste modificări legislative, este necesară modificarea şi completarea Ordinului ministrului finanţelor publice nr.2696/2011 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularisticii necesare pentru solicitarea şi comunicarea datelor înscrise în cazierul fiscal, modul de organizare, gestionare şi acces la informaţiile din cazierul fiscal.

 

Modificările propuse vizează:

  1. completarea Procedurii de înscriere şi actualizare a datelor din cazierul fiscal cu dispoziţii speciale privind scoaterea din evidenţa cazierului fiscal a informaţiilor privind inactivitatea fiscală;
  2. modificarea formularului 508 "Fişa de actualizare a înscrierilor în cazierul fiscal privind inactivitatea fiscală".

 

Proiectele de acte normative, iniţiate de ANAF, sunt făcute publice pe site-ul instituţiei la adresa www.anaf.ro, domeniul Legislatie/ Transparenţa decizională. De asemenea, acestea pot fi consultate la Direcţia de Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media din cadrul ANAF, cu sediul în str. Apolodor nr.17, sector 5, Bucureşti.

Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la acest proiect de act normativ pot fi transmise în scris la Directia de Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media - cu menţiunea “Conf.Legii nr.52/2003”, la următoarele adrese:

  • Prin scrisori la adresa poştală: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, str.Apolodor nr.17, sector 5 Bucuresti 050741 - la Direcţia de Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media;
  • Electronic la adresa de mail: [email protected]
  • Prin fax la numarul: 021-319.98.57.

Pentru a avea acces la informaţiile de presa privind aplicarea Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, se poate accesa domeniul Informaţii / Comunicate şi informaţii de presă aflat pe site-ul instituţiei.

Ana-Maria este ploiesteanca, are 28 de ani, si este absolventa a Facultatii de Litere si Stiinte. Lucreaza in media online de peste 11 ani, fiind autor pe PH-online.ro din 2010. [email protected]

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.