Noul spital de copii al Ploiestiului va fi in cladirea Petrom

Publicat in Administratie 22 Iulie 2012 Actualizat: 03 Octombrie 2012 1951 ori
Google+ WhatsApp
Noul spital de copii al Ploiestiului va fi in cladirea Petrom

Chiar in ziua in care PH-online.ro a publicat, in premiera, unde o sa fie amplasat noul spital de copii al Ploiestiului, reprezentantii OMV Romania au cerut audienta la primarul Iulian Badescu si s-au oferit sa sprijine demersul intr-un mod concret. Austriecii au facut o oferta de vanzare pentru sediul Petrom din centrul Ploiestiului, sub pretul pietei, cu conditia ca acel spatiu sa nu aiba, niciodata, alta destinatie decat cea de spital de copii. Primarul Badescu a acceptat, de principiu, propunerea.

 

 

Avantajele vecinatatii

Constructia unui nou spital de pediatrie al Ploiestiului este una dintre cele doua promisiuni care i-au adus victoria in alegeri lui Badescu. Imediat dupa validarea mandatului de primar, Badescu a cerut o situatie a terenurilor municipalitatii care se preteaza la o astfel de constructie. Pe 13 iulie, decizia era luata: noul spital pentru copii al Ploiestiului urma sa fie amplasat in zona din spatele Spitalului Judetean Ploiesti, unde municipalitatea detine pepiniera nr. 3 a SGU Ploiesti. Locatia avea o droaie de avantaje: acces rapid la medicii si logistica din cel mai important spital al judetului, acces facil la o zona unde elicopterele SMURD pot ateriza fara probleme si, nu in ultimul rand, e o zona destul de linistita, ferita de trafic si de aglomeratie. Pe 16 iulie, PH-online.ro anunta intentiile municipalitatii iar austriecii iau decizia pe loc: intalnirea - in aceeasi zi, propunerea - extrem de avantajoasa.

 

Costurile, in schimb, erau mari

Populatia orasului, care include 50.000 de mini-cetateni, impunea, insa, o investitie destul de mare. Un spital modern, cu circuite medicale decente, trebuie sa aiba minim doua corpuri de cladire, pe patru niveluri, o suprafata de minim 6.000 de metri patrati, o linie de garda cu minim patru medici, rezerve cu baie proprie, ambulator, specialitati medicale si chirurgicale, unitate proprie de urgenta, sectie de terapie intensiva, laboratoare de analiza anatomo-patologica si cabinete de recuperare fizica. Dotarea cu aparatura de varf, asa cum se doreste, poate impinge costurile cu noul spital la un pret de 14-16 milioane de euro.

 

 

Proiectul lui Badescu, in dublu avantaj
Cladirea Petrom, din Ploiesti, valoreaza, goala, aceasta suma. Smecheria e ca austriecii sunt dispusii s-o vanda cu mult mai putin; mai exact, cu o treime din pret. Badescu se vede, astfel, in avantaj pe dua planuri: 1. reduce costurile, estimate, pentru o constructie noua, la 7-8 milioane de euro. 2. Castiga cel putin doi ani, cat ar fi durat constructia si poate trece direct la investitii in amenajari si dotari medicale. Cu ajutorul OMV, noul spital de pediatrie al Ploiestiului ar putea fi gata in 2014. Iar faptul ca Badescu a inteles asta se vede din demersurile oficiale. Imediat dupa discutia cu delegatia OMV, primarul Badescu a trimis o scrisoare top-managementului OMV, prin care multumeste pentru "cadou" si se ofera sa puna noului spital, in nume, unul din brandurile concernului austriac (fie Petrom, fie OMV). 

 

 

De ce fac austriecii daruri?

Pentru ca ii duce capul. O cladire ca cea pe care o detin in Ploiesti nu va putea fi vanduta prea curand, din cauza crizei economice, timp in care intretinerea ei consuma bani. Vanzarea cladirii la pret redus este, din acest punct de vedere, doar o actiune de diminuare a costurilor cu activele nerentabile. In al doilea rand, Badescu  nu e Volosevici. La prima poluare serioasa a aerului ploiestenilor, asa cum s-a intamplat de nenumarate ori, Primaria Ploiesti le poate pune probleme serioase austriecilor. PH-online.ro dezvaluia anul trecut, citand surse din Agentia de Mediu Ploiesti, ca nu Lukoil este vinovat de poluarile masive ale aerului, asa cum gresit s-a crezut, ci Petrobrazi.  O monitorizare periodica a emisiilor industriale, timp de 6 luni, poate proba asta si poate duce chiar la oprirea activitatii. In al treilea rand, OMV vrea sa devina un client important al orasului Ploiesti pe partea de furnizare de energie electrica, dupa ce vor pune in functiune, la capacitate normala, centrala de cogenerare. In aceste conditii, o pierdere, doar pe hartie (pentru ca, repet, cladirea aia nu se va vinde in urmatorii cinci ani la pretul de piata), de cateva milioane de euro, nu inseamna nimic, atata timp cat ai, timp de patru ani, primarul de partea ta.

 

 

 

Cum va functiona spitalul - AICI

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.