Mesajul Rosal catre ploiesteni: "Facem tot ce putem, dar avem de-a face cu zapezi mai mari decat in 1954"

Publicat in Eveniment 15 Februarie 2012 Actualizat: 15 Februarie 2012 661 ori
Google+ WhatsApp
Mesajul Rosal catre ploiesteni: "Facem tot ce putem, dar avem de-a face cu zapezi mai mari decat in 1954"
Mesajul Rosal catre ploiesteni: "Facem tot ce putem, dar avem de-a face cu zapezi mai mari decat in 1954"

Am lucrat cu peste o suta de utilaje si aproape 400 de angajati, dar ne luptam cu 71 de cm de zapada, mai mult decat in 1954. Incercam sa pastram accesul spre scoli, spitale. Ploiestiul a fost deblocat mai repede decat alte orase din tara. Evacuam si trei mii de tone de zapada pe noapte, din oras. Am bagat in ancheta 11 angajati", spune, intr-un comunicat de presa, operatorul de deszapezire al Ploiestiului, Rosal.


Citeste textul, integral:

"Ca urmare a situației speciale create în orașul Ploiești în urma căderilor masive de zăpadă din ultimele zile, trimitem urmatoarele precizări:
Doar în intervalul duminică, 12.02.2012 – miercuri, 15.02.2012, compania noastră a intervenit în oraș cu 102 utilaje de deszăpezire, constând în 22 lame, 21 sararite, 6 cisterne, 25 buldo-excavatoare, 28 basculante, și un număr de 380 angajați pentru indepartare zăpezii cu lopețile. Menționăm că, deși prin contractul cu primăria eram obligați să acționăm doar cu 44 utilaje. Tocmai pentru ca Ploieștiul să nu rămână îngropat în munții de zăpadă generați de ninsorile fără precedent în istoria recentă a orașului (prin comparație în 1954 – an în care au fost înregistrate în oraș precipitații record, a fost măsurat un strat de zăpadă de 50-66 cm/mp în timp ce doar în intervalul de timp menționat mai sus au căzut peste 71 cm de zăpadă), principalul nostru efort uman și material a fost îndreptat către menținerea în stare de bună funcționare a principalelor artere de circulație, a transportului în comun, a “punctelor fierbinți” din oraș cum ar fi accesul la spitale, școli, grădinițe, etc.
În acest context facem precizarea expresă că deszăpezirea parcărilor în marile unități spitalicești (Spitalul Județean, Spitalul de Pediatrie, Maternitate) este în responsabilitatea Consiliului Județean Prahova și a administrațiilor fiecărei instituții în parte. Cu toate acestea, am intervenit în aceste zone, un exemplu fiind intervențiile repetate pentru deblocare accesului în Maternitatea Ploiești. 
În urma acestor acțiuni, fără precedent ca desfășurare de forțe, am reușit să asigurăm accesul cetățenilor către locurile de muncă, școli, spitale, instituții publice, etc, în timp ce mai multe orașe din țară similare Ploieștiului au avut lungi intervale de timp în care au fost complet blocate. Exemple: Buzau si Focsani.
Realizând acest obiectiv, începând din după-amiaza zilei de luni, 13 februarie, principalul nostru efort a fost îndreptat către deszăpezirea arterelor secundare ale orașului, operațiune care continuă și la această oră. De asemenea, începând din după-amiaza zilei de 14 februarie, o prioritate pentru noi o reprezintă evacuarea din oraș a munților de zăpadă pentru a preîntâmpina pe cât este posibil efectele posibilelor inundații cauzate de topirea bruscă a zăpezii. Doar in noaptea de 14 – 15 februarie au fost evacuate din oraș aproximativ 3000 tone de zăpadă.
Chiar cu un astfel de efort logistic și uman susținut în foc continuu, ar fi fost imposibil să realizăm deszăpezirea integrală a orașului în condițiile meteo de cod portocaliu de ninsoare și viscol. La fel, tocmai pentru că efectivele scoase în stradă de compania noastră au fost cu adevărat impresionante, era de așteptat să apară și unele probleme legate de modul în care unii dintre angajații companiei și-au făcut datoria.
Drept urmare, verificând atât atenționările cetățenilor făcute la dispeceratul nostru cât și diferitele semnale apărute în mass-media locală, vă comunicăm faptul că un număr de 11 angajați ai companiei au fost sancționați pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu. Dintre aceștia, pentru un număr de 3 conducători auto am solicitat cercetări din partea organelor de specialitate pentru a verifica sesizările vizând eventualele furturi de combusitbil, fapt ce ar duce la ineficiența operațiunilor de deszăpezire întreprinse de noi pe anumite străzi. Este vorba despre deja cunoscutele cazuri de “șoferi de la Rosal care merg cu lama ridicată”.
Rosal Ploiești este pregătită atât din punct de vedere al fortei de munca umane cât și logistic să intervină în continuare pentru a asigura condițiile optime de trafic în oraș chiar și în contextul unui nou val de precipitații care este anunțat pentru zilele următoare.
Mulțumim pentru înțelegere și îi asigurăm pe toți ploieștenii de întreaga noastră disponibilitate și le solicităm înțelegere pentru cazurile în care, din motive independente de voința noastră, nu am putut interveni prompt la sesizările punctuale ale unora dintre ei."

Petre-Radu Apostol este ploiestean, are 35 de ani, si este absolvent al Universitatii Petrol si Gaze Ploiesti. Are experinta in presa scrisa si online. Scrie pe PH-online.ro din 2010. office@ph-online.ro