Miting SMURD la Ploiesti: 1 pentru Arafat, 99 anti Basescu. GALERIE FOTO

Publicat in Eveniment 14 Ianuarie 2012 Actualizat: 15 Ianuarie 2012 3085 ori
Google+ WhatsApp

494 de persoane si-au anuntat, pe Facebook, participarea la mitingul in favoarea SMURD ce ar trebui sa aiba loc la Ploiesti, sambata 14 ianuarie, la ora 15.00. 90% dintre ei n-au venit. Au venit, insa, vreo suta de pensionari, carora li s-au alaturat cateva zeci de tineri, mare parte din galeriile FC Petrolul si CSU Asesoft. Tot vreo suta au fost si oamenii politiei, jandarmeriei si serviciilor de informatii, mare parte dintre ei fiind in civil. 

Mitingul a inceput la ora 15.00, cu aproximativ 50 de pensionari care s-au strans in fata magazinului Omnia. La un semn, au traversat bulevardul prin pasaj si au inceput un miting care nu are nimic de-a face cu SMURD, ci cu Traian Basescu si cu Emil Boc. In 10 minute, numarul protestatarilor ajunge la circa 100, intre care se vede o pancarta cu mesajul "Salvati SMURD". In rest, totul este anti-Basescu. Jandarmii ies din cladire, intreband protesttarii de forma de organizare a mitingului, dar acestia declara: "Am venit sa-l dam jos pe Basescu". "Asa o fi, dar hai sa eliberam trotuarul, sa circule lumea fara probleme", propune omul in uniforma, spre hazul general. Oamenii se conformeaza si avanseaza spre platoul din fata Casei Albe. Corespondentul NewsIn ii intampina pe protestatari cu intrebarea "Sunteti membrii PSD?".

Scandarile raman politice, timp de o ora si jumatate. "Iesi afara, javra ordinara", "Jos Basescu", "Jos PDL", "Huo!"si "Demisia!". Marea majoritate a participantilor raman pensionarii, care neaga ca au ceva de-a face cu mitingul pro-SMURD, organizat pe Facebook. Un cameraman Realitatea TV este agresat verbal, pentru ca "ne filmezi sa ne dea amenda SRI-ul".  Tinerii din galeriile FC Petrolul si CSU Asesoft sunt tacuti si stingheri, printre pensionarii isterici, care scandeaza si fluiera. Din cand in cand, cate un personaj in civil indica un pensionar unui jandarm, iar acesta merge sa-l legitimeze. Frica de amenzi este evidenta: fiecare dintre cei chestionati de oamenii in uniforme pleaca acasa. 

Concluzie: mitingul de la Ploiesti a fost un esec, daca-l comparam cu cele din alte orase. In plus, modul in care s-a scandat, scrisul comun pe toate afisele purtate, cat si prezenta unor simpatizanti PSD cunoscuti, intre manifestanti, sugereaza ca partidele din opozitie au avut un amestec important in organizarea mitingului.

La ora 18.00, numarul manifestantilor ajunsese la 200, iar scandarile continuau in acelasi ton, mai ales ca proportia nu s-a schimbat. Tinerii, numerosi pe Facebook, au chiulit masiv. 

Cine sunt cei care au facut filajul mitingului  de la Ploiesti - GALERIE FOTO

Bogdan Stoica

Jurnalist, ploiestean, pionier al presei online din Prahova, fondator al acestui site; a coordonat echipa redactionala in perioada martie 2008 - septembrie 2012.
Blog: www.bogdanstoica.ro

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.