COD RUTIER: 17 fapte pentru care poţi primi foarte uşor amenzi de circulaţie

Publicat in Trafic 10 Iulie 2016 695 ori
Google+ WhatsApp
COD RUTIER: 17 fapte pentru care poţi primi foarte uşor amenzi de circulaţie
COD RUTIER: 17 fapte pentru care poţi primi foarte uşor amenzi de circulaţie

Lasand deoparte faptele grave, soferii pot fi sanctionati contraventional de politisti, in baza legislatiei rutiere, pentru o serie intreaga de simple omiteri, cum ar fi nesemnalizarea schimbarii directiei de mers sau vorbitul la telefon. Desi pot fi considerate doar mici erori ce pot fi trecute cu vederea de autoritati, Codul rutier impune sanctiuni usturatoare in cazul unora dintre ele.

 

Codul rutier -- denumirea sub care este cunoscuta Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 -- contine unele dispozitii care la prima vedere pot fi considerate neimportante, dar care au drept scop principal prevenirea accidentelor de circulatie.

Astfel, in momentul de fata exista mai multe fapte pentru care soferii pot primi foarte usor amenzi contraventionale atunci cand conduc autoturisme pe drumurile publice fara sa tina seama de toate obligatiile pe care le au.

1. Uiti ca trebuie sa semnalizezi

In trafic, orice fel de schimbare a directiei de mers trebuie semnalizata. Atat pentru a nu incurca circulatia celorlalti, cat si pentru a evita accidentele. In caz contrar, autoritatile pot sa aplice doua sau trei puncte-amenda.

2. Nu pui "lamaia" pe parbriz si pe luneta

Proaspetii soferi, adica cei care au mai putin de un an vechime de la obtinerea permisului auto, sunt obligati sa tina la vedere un semn distinctiv -- pe parbriz (dreapta jos) si pe luneta (stanga jos). Acesta este un disc galben care are in centru semnul exclamarii si mai este cunoscut in popor drept "lamaie". Cei care nu-l folosesc pot primi, de asemenea, doua sau trei puncte-amenda.

3. "Fortezi" culoarea galbena a semaforului

Atunci cand la semafor se aprinde culoarea galbena, soferii sunt nevoiti sa opreasca. Singura exceptie admisa de lege in acest caz este atunci cand vehiculul este atat de aproape de semafor incat o oprire in conditii de siguranta nu mai este posibila. "Fortarea" culorii galbene poate fi sanctionata cu doua sau trei puncte-amenda.

4. Nu cureti placutele cu numarul de inmatriculare

O alta fapta ce poate fi sanctionata cu doua/trei puncte-amenda este conducerea unei masini cu placutele numarului de inmatriculare murdare. Desigur, asta in masura in care mizeria impiedica identificarea numarului de inmatriculare. Aceeasi regula se aplica si daca placutele sunt deteriorate sau acoperite cu gheata ori zapada.

5. Vorbesti la telefon cand esti la volan

Daca vorbesti la telefon in timp ce conduci si nu folosesti dispozitive de tip "maini libere" ("hands free"), politistii te pot sanctiona cu doua/trei puncte-amenda, dar si cu doua puncte de penalizare.

6. Ignori centura de siguranta

Centura de siguranta poate salva viata soferului intr-un accident grav, astfel ca purtarea ei nu este un simplu moft al autoritatilor. Nerespectarea acestei obligatii poate fi sanctionata, de asemenea, cu doua/trei puncte-amenda si doua puncte de penalizare.

7. Asculti muzica prea tare

Folosirea instalatiei de sonorizare a masinii la un nivel de zgomot care afecteaza atat deplasarea in siguranta a soferului, cat si a celorlalti participanti la trafic este o alta fapta care permite autoritatilor sa dea amenzi (patru sau cinci puncte-amenda, mai precis). Sanctiunea este aplicabila si pentru orice fel de activitate a soferului ce ii distrage atentia de la condus.

8. N-ai trusa medicala, triunghiuri reflectorizante si stingator

Pentru a putea conduce un autovehicul pe drumurile publice, legislatia rutiera impune dotarea acestuia cu o trusa medicala de prim ajutor, doua triunghiuri reflectorizante si un stingator de incendiu. Si toate trebuie sa fie omologate. In caz contrar, sanctiunea este tot de patru/cinci puncte-amenda.

9. Stai prea aproape de masina din fata

Pentru a evita coliziunile, soferii sunt obligati sa pastreze o distanta corespunzatoare fata de masina din fata. Nepastrarea acesteia -- daca din aceasta cauza se produce un accident cu pagube materiale -- este echivalenta cu patru/cinci puncte-amenda si trei puncte de penalizare.

10. Intri in intersectie, desi circulatia e blocata

Daca circulatia este blocata in intersectie, soferii nu trebuie sa patrunda in ea, indiferent ca la semafor este aprinsa culoarea verde. Cei care intra in mod voit intr-o intersectie blocata risca sa fie sanctionati tot cu patru/cinci puncte-amenda si trei puncte de penalizare.

Citeşte mai mult pe avocatnet.ro

Admin.C

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De mai bine de 4 ani, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand aproximativ 500.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.