RAR: Aproape jumătate dintre mașinile verificate anul trecut “aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase”

Publicat in Trafic 03 Martie 2021 470 ori
Google+ WhatsApp
RAR: Aproape jumătate dintre mașinile verificate anul trecut “aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase”
RAR: Aproape jumătate dintre mașinile verificate anul trecut “aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase”

Registrul Auto Român a dat publicității bilanțul controalelor efectuate în trafic, pe parcursul anului trecut.

RAR anunță că, în județul Prahova, în 2020, au fost verificate 1.483 de vehicule, dintre care 46,73% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte. 44 (2,97%) prezentau pericol iminent de accident, în 7,84% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 2,90% aveau probleme legate de identificare și 1,69% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în acest județ au fost aplicate 704 de amenzi contravenționale și au fost retrase 574 de certificate de înmatriculare.

La nivel național RAR a verificat, în 2020, 64.096 de vehicule, iar 45,61% dintre acestea au fost constatate deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, mașinile fiind declarate neconforme.

Cele mai multe neconformități au fost constatate la instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,7%); emisiile poluante (21,1%); punți, jante, anvelope și suspensie (12,9%); parbriz, geamuri laterale, lunetă (11,7%).

"Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 3,92% dintre vehicule şi în 1,51% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma măsurătorilor efectuate s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 2.203 autovehicule. Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 3.274 vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident. Aproximativ 2,5% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică - ITP fals, expirat sau anulat", au mai adăugat reprezentanții RAR.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul anului 2020, au fost aplicate 20.391 de sancțiuni, au fost retrase 16.592 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 147 vehicule și 269 ITP-uri au fost anulate.

Pe de altă parte, oficialii RAR atrag atenția că aceste cifre nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară.

Sursa Actualitatea Prahoveana

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.