Anunțul anului pentru șoferi . Revoluție pe piața RCA, obligații fără precedent

Publicat in Trafic 10 Februarie 2020 1533 ori
Google+ WhatsApp
Anunțul anului pentru șoferi . Revoluție pe piața RCA, obligații fără precedent
Anunțul anului pentru șoferi . Revoluție pe piața RCA, obligații fără precedent

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară(ASF), Cristian Roșu, responsabil de piața asigurărilor are în plan introducerea a două mari schimbări menite să rezolve, măcar parțial, concentrarea fără precedent din piața RCA și tensiunile apărute ca efect.

 

Una dintre decizii va fi limitarea comisioanelor brokerilor, care controlează circa 80% din totalul vânzărilor. Intermediarii reacționează dur și spun că intențiile Autorității ar încălca regulile concurenței și ale pieței libere și că sunt mai degrabă " de domeniul SF"."În acest moment cea mai mare problemă a pieței RCA este concentrarea. Doar doi jucători controlează circa 70% din piață și, dintre ceilalți, doar încă doi mai au cote rezonabile, în jurul a 7%. Am încercat să identific soluții, inclusiv prin discuții cu reprezentanții autorităților din celelalte țări ale Uniunii Europene, pentru că România nu este singura țară care s-a confruntat cu această problemă. Am identificat două căi: plafonarea comisioanelor încasate de brokeri și sprijinirea digitalizării", a declarat, pentru ECONOMICA.NET, vicepreședintele ASF.

Potrivit oficialului, deocamdată nu este stabilit nivelul la care ar urma să se plafoneze comisioanele, însă aceste detalii ar putea fi stabilite ulterior.

Amintim că intenții similare a avut și fostul președinte ASF, Mișu Negrițoiu, în perioada dificilă dintre falimentele Astra Asigurări și Carpatica Asig.

Justificarea unei astfel de decizii ar fi, în primul rând, aceea că, prin plafonare, brokerii nu ar mai fi tentați să promoveze doar ofertele societăților care plătesc comisioane mari, lăsându-le la urmă pe cele cu un nivel al comisioanelor mai redus. În al doilea rând, societățile care au licență RCA, dar nu vor să vândă din diverse motive, nu se vor mai putea "feri" de RCA prin oferirea unor comisioane mult sub nivelul pieței. În al treilea rând, prin plafonare scad automat costurile de vânzare ale asigurătorilor, fapt care le va putea permite reducerea tarifelor sau menținerea unor tarife acceptabile. Teoretic, pentru consumatori, o astfel de decizie ar trebui să fie o veste bună, pentru că ar însemna diversificarea ofertei, pe de o parte, și reducerea sau cel puțin menținerea prețurilor, pe de altă parte.

De asemenea, ar fi de așteptat ca, prin diversificarea pieței, societățile care au astăzi ponderi record de RCA (linie de asigurări care, potrivit datelor ASF, aduce pierderi) să își limiteze cotele, putând astfel să gestioneze mai bine dosarele de daune și să se reducă problemele cu care se confruntă astăzi, în acest sens. Vezi aici un material în exclusivitate care arată că numărul reclamațiilor făcute de păgubiți a atins cel mai mare nivel din istorie.

Circa 6 milioane de șoferi plătesc astăzi RCA, în România.

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office