Fișa medicală pentru permisul auto va fi valabilă un an, iar unii șoferi vor fi examinați obligatoriu pentru depistarea apneei

Publicat in Trafic 12 August 2019 1418 ori
Google+ WhatsApp
Fișa medicală pentru permisul auto va fi valabilă un an, iar unii șoferi vor fi examinați obligatoriu pentru depistarea apneei
Fișa medicală pentru permisul auto va fi valabilă un an, iar unii șoferi vor fi examinați obligatoriu pentru depistarea apneei

ișa medicală necesară la obținerea sau reînnoirea permisului auto va fi valabilă timp de un an de la momentul la care este emisă, în condițiile în care aceasta are acum o valabilitate de doar șase luni, conform unui proiect de ordin al Ministerului Sănătății. Totodată, va apărea un nou model al fișei medicale, ce va conține și examinarea de pneumologie, pentru cei care vor permis pentru mașini mari, pentru a vedea dacă au apnee. Însă trebuie precizat că șoferii suspectați de apnee deja sunt obligați din 2015 să obțină un aviz medical pentru a avea permis auto.

Proiectul de ordin este publicat de joi în dezbatere publică și, pentru a se aplica, trebuie aprobat de ministrul sănătății și publicat în Monitorul Oficial.

În esență, noutatea majoră este că valabilitatea fișei medicale, de care au nevoie atât viitorii șoferi, cât și actualii șoferi, va fi dublată (de la șase luni se va ajunge la un an). Astfel, documentul va putea fi folosit oricând în intervalul respectiv de un an, fie pentru prima obținere a permisului auto, fie pentru reînnoirea celui deja obținut.

Practic, vom avea un model nou al fișei medicale, însă acesta va conține mai ales modificări de formă. Singura schimbare, în afară de valabilitate, va fi apariția, pe lista examinărilor medicale necesare, a pneumologiei. Rubrica de pneumologie va fi obligatorie doar pentru cei care vor permis pentru camioane de marfă sau pentru autobuze, adică pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E. În acest fel, toți șoferii care vor permis pentru acele categorii vor fi testați pentru apnee în somn, în condițiile în care acum doar cei suspectați de apnee, indiferent de categorie, trebuie să se ducă la doctor pentru a obține un aviz medical.

Actualmente, șoferii suspectați că suferă de apnee în somn sunt obligați să se ducă la doctor pentru a obține un aviz medical, altfel nu pot obține permisul. Redacția noastră a scris despre această nouă obligație în octombrie 2015.

Concret, cei pentru care există suspiciuni de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv trebuie să se ducă la o consultație medicală, pentru a obține un aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Astfel, aceste persoane pot obține permisul doar dacă dovedesc că își controlează afecțiunea, că respectă un tratament adecvat și că prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența, fapt confirmat de un aviz medical autorizat. De asemenea, aceste persoane trebuie să se ducă periodic la controale medicale.

De reținut că regulile actuale vor rămâne neschimbate, chiar dacă vom avea acest nou model al fișei medicale cu rubrica de pneumologie. Cei suspectați de apnee oricum vor avea nevoie de aviz medical dacă vor permis, indiferent de categorie.

Motivul pentru care au apărut în legislație restricțiile pentru persoanele cu apnee în somn este numărul mare de accidente auto care au drept cauză sindromul respectiv. Apneea este o oprire temporară a respirației, sindromul de apnee în somn fiind asociat cu osomnolență diurnă excesivă.

Atenție! Proiectul de ordin nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de ministrul sănătății și publicat în Monitorul Oficial.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.