Guvernul va negocia autostrada Ploiești - Brașov cu constructorul celui mai mare pod din lume

Publicat in Trafic 05 Aprilie 2019 824 ori
Google+ WhatsApp
Guvernul va negocia autostrada Ploiești - Brașov cu constructorul celui mai mare pod din lume
Guvernul va negocia autostrada Ploiești - Brașov cu constructorul celui mai mare pod din lume

Guvernul va începe în perioada imediată negocierile cu asocierea formată din companiile China Communications Construction Company Ltd (China) și Makyol Insaat Sanayi Turizm (Turcia) pentru construcția și operarea în regim de parteneriat public-privat a autostrăzii Ploiești - Brașov, proiect estimat la 1,36 miliarde de euro, conform datelor obținute de Profit.ro.

Negocierea va viza clauzele contractului de parteneriat public-privat.

Joi, premierul Viorica Dăncilă a anunțat intenția Guvernului de a începe negocieri, fără a indica însă companiile. China Communications Construction Company (CCCC) este unul dintre cei mai mari constructori la nivel mondial, cu afaceri de aproape 80 de miliarde de dolari și peste 160.000 de angajați. CCCC ocupă locul 91 în lista primelor 500 de companii la nivel internațional, Fortune Global 500. CCCC a fost implicat în diferite proiecte, printre care și cel mai lung pod din lume, Danyang–Kunshan Grand Bridge, cu o lungime de 164,8 kilometri, situat în delta fluviului Yangtze și care face legătura între orașele Beijing și Shanghai. Podul a costat 8,5 miliarde de dolari.

Makyol este un important constructor din Turcia, implicat în proiecte de infrastructură precum metroul din Istanbul, autostrăzi (Blacksea Coastel Road), tunele, poduri, porturi și aeroporturi. Pentru acest contract, la prima etapă a licitației, au fost mai mulți constructori interesați.

EXCLUSIV Guvernul va negocia autostrada Ploiești - Brașov cu constructorul celui mai mare pod din lume

Proiectul prevede, pentru sectorul Ploiești - Brașov (Cristian), importante lucrări de artă, între care 14 viaducte și 33 poduri cu o lungime totală de aproximativ 3 kilometri, precum și 2,6 kilometri de tuneluri cu galerie dublă, reprezentând una dintre provocările inginerești cele mai complexe. Totodată, sunt incluse noduri rutiere, drumuri de acces la autostradă, precum și asigurarea continuității drumurilor existente pe care autostrada le-ar putea întrerupe, relocarea variatei rețele de utilități pe care autostrada o afectează, lucrări hidrotehnice și de atenuare a impactului asupra mediului. Costurile de construcție acoperă nu doar suprafața de rulare, respectiv partea văzută a autostrăzii, ci și numeroase alte lucrări care fac ca această suprafață de rulare să se ridice la un înalt nivel de calitate. Este vorba de lucrări importante de terasamente precum și de consolidare a versanților datorate profilului geologic și geotehnic al zonei străbătute de autostradă, lucrări a căror stabilitate este direct influențată de executarea unui sistem vast și judicios gândit și realizat de preluare și îndepartare a apelor meteorice sau de infiltrație.

În plus, există o varietate de alte lucrări specifice unui proiect de autostradă, cum ar fi sistemul de monitorizare a traficului, marcaj și semnalizare rutieră, sistemul de apel în regim de urgență, sistemul ITS (IntelligentTrafficSystem), sistemul de taxare, centrele de întreținere, spațiile de servicii și de parcare. Prin realizarea autostrăzii, obiectiv inclus în Master Planul de Transport, se realizează legătura dintre București și Brașov, unul dintre cele mai importante municipii ale României, atât din punct de vedere economic, cât și turistic, prin conexiunea cu autostrada București-Ploiești deja finalizată”, se arată în documentul licitației. Aceeași sursă face referire clară și la taxare, indicând că acei constructori care, printre altele, propun un REGIM TAXARE inferior celui din studiul de fundamentare vor primi mai multe puncte la evaluarea ofertei. Potrivit studiului de fundamentare - se mai arată în document - investiția va fi finanțată în proporție de maximum 25% de stat, iar restul va fi acoperit financiar de partenerul privat. Inclusiv pe acest considerent, constructorii vor trebui să demonstreze că cifra lor de afaceri medie anuală pe ultimii 3 ani a fost de minimum 1,36 miliarde euro și că a executat în ultimii 10 ani lucrări similare în aceeași valoare minimă. Contractul va fi atribuit prin procedură competitivă cu negociere.

Profit.ro a anunțat în luna august că autostrada pregătită spre Brașov ar urma să fie exploatată în regim de autostradă cu taxă, astfel încât să fie amortizată la nivel de costuri, taxa de utilizare a autostrăzii care va fi plătită de un autoturism la 100 kilometri parcurși urmând să fie 6,3 euro fără TVA și putând fi indexată la data de 1 martie a fiecărui an cu rata de creștere a salariului mediu net din anul anterior .

Nivelul tarifului perceput va fi stabilit în funcție de distanța parcursă de vehicul.  Acest plan a fost confirmat și prin documentul oficial pregătit să fie înmânat constructorilor și care poate fi văzut AICI. "Pentru un vehicul din categoria LGV se plătește, pentru fiecare 100 km autostradă, 8,82 euro fără tva, iar pentru un HGV și un Bus se plătește 12,6 euro fără TVA", se mai arată în document.

Studiul mai precizează că, pentru sectorul deja aflat în exploatare dintre București și Ploiești, operatorul privat va putea încasa taxe imediat cum va instala sistemul de taxare, începând cu anul viitor, când este estimată încheierea contractului.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.