S-a terminat cu pânda din tufișuri a polițiștilor rutieri

Publicat in Trafic 08 Noiembrie 2018 686 ori
Google+ WhatsApp
S-a terminat cu pânda din tufișuri a polițiștilor rutieri
S-a terminat cu pânda din tufișuri a polițiștilor rutieri

Nici o mașină de poliție cu radar nu mai poate sta în locuri ascunse pentru a prinde șoferii vitezomani.

 

 

 

Aparatele radar pot fi puse exclusiv pe mașini ale poliției rutiere care sunt inscripționate și poziționate astfel încât să poată fi văzute de șoferi. Radarele pot fi folosite staționar sau în mișcare.
Radarele mobile, de tip pistol, pot fi folosite la o distanță maximă de 10 metri de mașina de poliție inscripționată și staționată în loc vizibil.
Polițiștii rutieri pot constata contravențiile și pot da amenzi șoferilor vitezomani doar dacă poartă uniformă cu înscrisuri și însemne distinctive.
Pentru amenzile de până la 20 de puncte-amendă, respectiv până în 2.900 de lei, șoferul poate achita pe loc polițistului rutier jumătate din minimumul amenzii. Punctul de amendă este acum 145 de lei.
Zona în care sunt amplasate mașinile cu radar nu trebuie însă semnalizată prin panouri de atenționare.
Pentru șoferul care a fost surprins de radar circulând cu viteză, procesul-verbal nu se poate încheia în lipsa contravenientului.
Deciziile aparțin Curții Constituționale și sunt definitive. Parlamentul urmează să scoată prevederile găsite neconstituționale din articolul 109 al Ordonanței de Urgență 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, așa cum a fost acesta modificat în iulie.

Judecătorii CCR au decis, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituționale alineatele 6-11, 13 și 14 ale articolului 109 din OUG 195/2002.

Printre prevederile care urmează să fie scoase de Parlament din OUG sunt:

În cazul utilizării dispozitivelor radar instalate pe autovehicule staționare sau pe suporții amenajărilor rutiere ori a utilizării dispozitivelor radar tip pistol, este obligatorie presemnalizarea prezenței acestora în zona drumului public prin panouri de atenționarea, postate mai înainte pe sensul de mers, cu minimum 500 de metri în localitate și cu minimum 2.000 de metri în afara localității, dar nu mai mult de 1.000 de metri în localitate și 4.000 de metri în afara localității față de radar.
Procesul-verbal se poate încheia și în lipsa contravenientului, după stabilirea identității conducătorului de vehicul, menționându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori.
Contravenientul poate achita în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data primirii procesului verbal de constatare a contravenției jumătate din minimumul amenzii prevăzute de lege. Această prevedere a fost declarată neconstituțională, în condițiile în care cu câteva luni în urmă a fost aprobată o lege care stabilește că amenda de circulație se poate plăti la jumătate în 15 zile, nu în două zile.

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office sau mail-office

Cloe.ro

Fluxul nu a fost găsit.