Alertă globală de viruși informatici

Publicat in IT&C 31 Ianuarie 2018 1490 ori
Google+ WhatsApp
Alertă globală de viruși informatici
Alertă globală de viruși informatici

O reţea compusă din peste 45.000 de dispozitive smart din mai mult de 100 de ţări din America, Asia şi Europa este controlată de la distanţă, la ora actuală, de către infractorii cibernetici prin intermediul ameninţării Hide 'N Seek (De-a v-aţi ascunselea) sau HNS, atrag atenţia specialiştii Bitdefender, producătorul român de soluţii de securitate informatică.

Experţii precizează că HNS este primul botnet capabil de spionaj informatic şi sustrage fotografii sau filme personale de la utilizatori prin camerele de filmat IPTV, folosind propriul protocol de comunicare, şi nu un centru de comandă unic.

„Botnetul HNS se răspândeşte similar unei ameninţări de tip `vierme` şi generează în mod aleatoriu o listă de adrese IP ca să găsească noi ţinte. Investigaţia asupra HNS arată un nivel crescut de complexitate şi noutatea furtului de informaţii din viaţa privată, ideale pentru şantaj. Reţeaua controlată de atacatori adaugă câteva mii de noi dispozitive pe zi, ajungând până în prezent la peste 45.000 de terminale din peste 100 de ţări", explică specialiştii Bitdefender.

Ce recomandă specialiștiiÎn acest context, pentru a preîntâmpina un astfel de atac este nevoie de respectarea unor recomandări, cum ar fi: actualizarea dispozitivelor inteligente cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare, utilizarea de parole complexe sau schimbarea celor iniţiale, folosirea unui instrument de scanare a gadgeturilor din reţea pentru a le găsi pe cele vulnerabile, respectiv utilizarea unei soluţii de securitate destinată protecţiei gadgeturilor smart.

De asemenea, una dintre modalităţile prin care s-ar putea limita extinderea botnetului este ca toate dispozitivele inteligente vulnerabile să primească o actualizare de la producător prin care să remedieze carenţele de securitate exploatate de acest atac, precizează sursa citată.

În plus, experţii atenţionează asupra faptului că dispozitivele inteligente din locuinţe au o serie de vulnerabilităţi comune care pot fi exploatate de către atacatori fără a fi nevoie de cunoştinţe informatice avansate, compromiţând reţeaua de Internet a utilizatorilor.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.