Cenzură pe Facebook?

Publicat in IT&C 05 Decembrie 2017 719 ori
Google+ WhatsApp
Cenzură pe Facebook?
Cenzură pe Facebook?

Există un mini-scandal privind faptul că Facebook a blocat unele replici ale feministelor atacate de troli pe Facebok. Una dintre aceste expresii este „Men are scum” care se traduce aproximativ prin „Bărbații sunt niște jigodii”. Autoarea propoziției, care a fost blocată vreme de 30 de zile pe Facebook, zice că expresia sa nu trebuie luată literal și că o lectură completă a conversației ar fi arătat că era mai ales sarcastică. Alte fraze asemănătoare au dus la blocării și unele feministe văd aici un exces de zel.

La noi nemulțumiri asemănătoare se aud de săptămâni bune pe rețeaua de socializare. De curând se pare că a existat o campanie concertată de reclamații către Facebook la adresa celor cu opinii negative la adresa Guvernului. Trebuie spus că Facebook a arătat multă vreme dezinteres fată de decența piața românească și, în acest context, numărul celor care au plasat în trecut expresii obscene sau insultătoare tinde să fie mai mare decât în piețe bine supravegheate.

Merge, deci, Facebook prea departe, încălcând eventual dreptul la libera exprimare? Aș zice că nu.

Facebook estre o companie privată și poate să permită sau să interzică limbajul indezirabil pe platforma sa. Facebook nu este „statul” și nu este „societatea” ci doar o mare companie. Există concurenți viabili pe piața românească, precum Twitter sau, de ce nu Wordpress, fiecare ci setul său de restricții. Există și alte platforme mai puțin populare dar ușor de folosit.

Dar, dincolo de partea legalistă, este nevoie de un Facebook mai deschis? Deja utilizatorul are opțiuni chiar și în Facebook. Se pot seta postările astfel încât să fie văzute doar de prieteni sau doar de grupuri. Este drept că se poate mai mult - se poate imagină tehnic o formă de semnalizare prin care un utilizator să marcheze o postare ca fiind licențioasă sau insultătoare. Utilizatorii care nu doresc să vadă și să audă ar bloca global acele mesaje. Dar ca imagine, asta are crea probleme suplimentare pentru Facebook. Și este destul de greu să obligi compania să creeze probleme suplimentare datorită unui drept dubios al cetățeanului de a înjura în spații private.

În plus, cetățeanul este oricum deja responsabil de ce scrie pe rețele în fața legii.

Desigur, Facebook nu este fără erori. Chiar dacă deciziile sunt luate de un om, acesta are un număr limitat și cuantificat de secunde să examineze fiecare caz. Și, din motive ce țin de intimitatea utilizatorului, nu are acces la detalii de context. În acest context, cu siguranță, multe decizii sunt proaste. Dar suntem noi pregătiți să plătim o taxă de reexamniare, ca să cumpărăm mai multă atenție din partea rețelei? Sau suntem pregătiți să dăm acces la întregi conversații angajaților Facebook?

Însă aceste întrebări ies deja din sfera acestei pagini. Politic vorbind, platforma face eforturi să balanseze drepturile contra intereselor comunității, totul la un buget limitat. Restul e tehnologie și economie.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.