Scad sau nu scad veniturile IT-iștilor? PSD: Problema se va rezolva!

Publicat in IT&C 12 Noiembrie 2017 868 ori
Google+ WhatsApp
Scad sau nu scad veniturile IT-iștilor? PSD: Problema se va rezolva!
Scad sau nu scad veniturile IT-iștilor? PSD: Problema se va rezolva!

Angajații din IT erau până acum scutiți de impozitul pe salariu. Acest lucru a făcut din România un del de rai al firmelor IT. Va rămâne la fel și în continuare a decis guvernul! Totuși salariile IT-iștilor vor scădea ca urmare a trecerii în sarcina angajaților a plății asigurărilor sociale.

Scăderea evidentă a dus la o adevărată controversă. Deputatul PSD Ana Birchall a dat asigurări că Guvernul va reglementa printr-un Ordin de ministru problema impozitului ZERO pentru salariile IT-iștilor să fie rezolvată.

Numai că OUG-ul nu prevede acest lucru. Analistul fiscal Adrian Bența atrage atenția că ordonanța de modificare a Codului fiscal care tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial prevede în continuare scutirea de impozit pentru IT-iști și cercetători, astfel că declarațiile deputatului PSD Ana Birchall, care dădea asigurări că un ordin de ministru va reintroduce scutirea de impozit, nu-și au rostul.

„Eu știu sigur - și în perioada imediat următoare o să aibă o surpriză plăcută - că se rectifică acest lucru, deci se găsesc măsurile și o să fie un ordin de ministru care efectiv reglementează acest lucru, tocmai pentru că noi am promovat de-a lungul timpului multe facilități. Deci, ei au acum impozit 0. Noi am promovat... Din 2003, de fapt, și toate celelalte guverne au susținut și au întărit această măsură de a avea impozit 0 pentru domeniul IT, pentru că e un domeniu care a ajutat la dezvoltarea României. O să vedeți că o să fie un ordin de ministru care o să reglementeze”, a promis deputata PSD în emisiunea „24/7” de la Digi24.

„Ordonanţa 79 care tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial prevede în continuare scutirea la impozitul pe venitul din salarii pentru programatori sau pentru persoanele care lucrează în cercetare. Problema este de altă natură. În acest moment impozitul pe veniturile din salarii la programatori este de 10% şi el este scutit la plată, dar valoarea asigurărilor sociale introduse în brutul salariatului, ce se vor reţine din salariu, este de 35%. Adică acest 35% asigurări sociale produce un salariu net, în mână, mai mic, deoarece valoarea asigurărilor sociale este mai mare decât impozitul scutit la plată. Şi pentru programatori, şi pentru cei ce lucrează în cercetare avem aceeaşi situaţie valabilă ca pentru orice salariat. Dacă de la 1 ianuarie 2018 angajatorul nu-i măreşte brutul, atunci salariul net, în mână, va fi mai mic. În situaţia punctuală a programatorilor se impune o majorare mai mare decât majorarea de 20% valabilă pentru ceilalţi salariaţi. Eu am făcut un calcul, undeva la 23-24% ar fi majorarea de brut pe care urmează să o primească programatorii pentru a avea măcar acelaşi salariu net”, a declarat pentru Digi24 analistul fiscal Adrian Benţa.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.