5 cele mai puternice supercomputere din lume

Publicat in IT&C 02 Iunie 2022 1544 ori
Google+ WhatsApp
5 cele mai puternice supercomputere din lume
5 cele mai puternice supercomputere din lume

Atunci când primele computere personale au fost lansate în 1977, devenind ulterior accesibile unei mase largi de consumatori în anii ’80, nimeni nu s-ar fi gândit că aceste dispozitive inteligente vor fi folosite pe scară atât de largă. În afară de computerele tip desktop, folosim o mulțime de alte dispozitive mobile care sunt tot computere: laptopuri, tablete, smartphone-uri, computerul de bord al mașinii și multe altele. Ele ne permit să desfășurăm diverse activități, de la plata online a facturilor până la a accesa jocuri depoker România.

Însă computerele accesibile pe care le utilizăm în viața de zi cu zi nu sunt cele mai puternice. În lume există o varietate de supercomputere care au capacități impresionante. Iată cele 5 mai puternicesupercomputere din lume:

1. Fugaku, Japonia

Dezvoltat de Fujitsu, Fugaku este instalat la Centrul RIKEN Center pentru Știința Computațională (R-CCS) din Kobe, Japonia. Hardware-ul său suplimentar i-a permis să atingă un nou record mondial, făcându-l de trei ori mai puternic decât sistemului numărul doi din listă.

Directorul RIKEN, Satoshi Matsuoka, conduce o echipă care a reușit să ajusteze computerul pentru performanță maximă. „Nu cred că mai putem îmbunătăți prea mult”, a spus Matsuoka.

2. Summit, S.U.A.

Summit se află în Laboratorul Național Oak Ridge (ORNL) din Tennessee și a fost construit de IBM. Lansat în 2018, are o performanță de 148,8 petaflopi și are 4.356 de noduri, fiecare adăpostind câte două CPU-uri Power9 22 core și șase GPU-uri NVIDIA Tesla V100.

Două echipe care lucrează la Summit au câștigat prestigiosul premiu Gordon Bell pentru realizări remarcabile în calculul de înaltă performanță, denumit și „Premiul Nobel al supercalculatoarelor”.

3. Sierra, S.U.A.

Următorul supercomputer din listă se află tot pe continentul nord-american, la Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) din California. Sierra are o performanță de 94,6 petaflopi. Are o arhitectură similară cu cea a Summit datorită celor 4.320 de noduri ale sale echipate cu două procesoare Power9 și patru GPU-uri NVIDIA Tesla V100.

4. Sunway TaihuLight, China

Aflat la Centrul Național de Supercomputing al Chinei din Wuxi, Sunway TaihuLight a ocupat anterior locul 1 timp de doi ani (2016-2017). Cu toate acestea, poziția sa a scăzut de atunci. A fost pe locul trei anul trecut, iar acum a coborât pe locul patru.

Sunway TaihuLight a fost construit de Centrul Național de Cercetare a Ingineriei și Tehnologiei Paralele a Calculatoarelor (NRCPC) din China și a atins 93 de petaflopi. Este alimentat exclusiv de procesoare Sunway SW26010.

5. Selene, S.U.A.

Instalată la NVIDIA Corp., Selene a sărit de pe poziţia a cincea de pe poziţia a şaptea în clasamentul din iunie 2021. După o îmbunătățire recentă, Selene a atins 63,4 petaflopi pe HPL, aproape dublându-și scorul anterior de 27,6 petaflopi.

NVIDIA a prezentat lumii pe Selene, supercomputerul său, în iunie anul trecut, după ce l-a construit și testat în mai puțin de o lună. Selene este utilizat pentru dezvoltarea și testarea sistemelor și a sarcinilor de lucru interne ale inteligenței artificiale și pentru munca de proiectare a cipurilor.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.