Cum ne distrug viata aplicatiile mobile. Studiu de caz pe gorila Amare

Publicat in IT&C 27 Aprilie 2022 1031 ori
Google+ WhatsApp
Cum ne distrug viata aplicatiile mobile. Studiu de caz pe gorila Amare
Cum ne distrug viata aplicatiile mobile. Studiu de caz pe gorila Amare

Utilizarea ecranelor a crescut de la pandemie, unele restaurante și pub-uri interzicând până și utilizarea lor, costând angajatorii milioane.

'Amare își dă seama că nu merită să stea așteptând ca cineva să-i arate telefonul' Amare, o gorilă dintr-o grădina zoologică din Chicago, a fost pusă într-un loc în care să nu mai vadă telefoanele vizitatorilor de către îngrijitorii grădinii săptămâna trecută, după ce au ajuns la concluzia că primatul petrecea prea mult timp privind pe ecranele vizitatorilor, transmite The Telegraph, relatează Blacknews.ro.

Atât de impresionat de videoclipurile și fotografiile care apar pe smartphone-ul unui oaspete de cealaltă parte a incintei sale, Amare nici măcar nu a observat când o altă gorilă tânără l-a atacat într-o etapă tipică de agresivitate pentru a marca cine este șeful în cuşcă.

Oficialii de la grădina zoologică au declarat pentru Chicago Sun Times că au fost nevoiți să intervină pentru că „au început să vadă schimbări de comportament" la Amare, care ar putea afecta dezvoltarea lui într-un adult sănătos.

Privirea pierdută și scrollingul în loc de a interacționa cu cei din fața ta este ceva la care majoritatea se pot recunoaşte.

La fel ca gorila din grădina zoologică, prea mulți dintre noi resping realitatea pentru atracția magnetică a lumii digitale. Și, la fel ca acea gorilă, comportamentul nostru se schimbă pe măsură ce suntem atrași de nesfârșitele distrageri de pe dispozitivele noastre.

A trecut de mult vremurile în care jucam Snake pe un Nokia 3310 – acum telefoanele din mâinile noastre ne pot duce instantaneu într-o groapă online de informații nelimitate și contact ușor și rapid. A încetat să mai fie plăcut.

Știm cu toții că ar trebui să petrecem mai puțin timp pe telefoanele noastre, dar puțini dintre noi o facem.

Utilizarea ecranelor a crescut de la pandemie, 54% dintre adulții din Marea Britanie folosindu-și acum ecranele mai regulat și jumătate „expus puternic" pentru un total combinat de 11 ore sau mai mult în fiecare zi, potrivit cercetărilor efectuate de Universitatea din Leeds.

Companiile încep să intervină, agravate de faptul că tot mai mulți dintre clienții și personalul lor devin zombi ai telefonului.

Un vinovat în vizorul lor este aplicația de mesagerie instant WhatsApp.

Un șef de pub a spus sursei citate că are în vedere interzicerea oficială a chaturilor de grup WhatsApp ale personalului în afara anumitor ore, deoarece numărul de mesaje legate de muncă care se afișează la momente nepotrivite înseamnă că lucrătorii nu se pot opri niciodată complet. Dar și el este un dependent. „Dacă trebuie să mă contactați, cel mai bine este să utilizați WhatsApp", spune el la sfârșitul chat-ului nostru.

Membrii unui sindicat important al profesorilor au spus săptămâna trecută că mesajele pe WhatsApp de la directori „doboară" moralul.

Un membru s-a plâns că liderii școlilor răspund la e-mailurile fără răspuns în afara orelor de lucru, creând „grupuri WhatsApp care vor suna toată seara, atunci când încerci să te odihnești".

Atenția se îndreaptă asupra modului în care personalul își folosește smartphone-urile după ce diverse restaurante și pub-uri au spus că este suficient pentru clienții dependenți de telefon.

Lanțul de pub-uri Samuel Smith a interzis telefoanele mobile în 2019, în timp ce renumitul local din Soho, The French House, promovează pe site-ul său „o regulă fără muzică, fără aparate, fără televiziune și fără telefoane mobile", spunând că eliminarea acestor distrageri înseamnă că este un „paradis pentru conversaţii".

Restaurantul St John, cu stele Michelin, adoptă o poziție similară.

„Telefonul nu este instrumentul tău pentru a mânca, nu ar trebui să fie pe masă cu cuțitul, furculița, paharul și pâinea", a spus odată fondatorul și şef-bucătarul Fergus Henderson.

Mulți sunt de acord. Un telefon mobil este oaspetele nedorit de la masă, proprietarul lui fiind distras din prezentul acelui moment.

Este exact ceea ce își doresc companiile de tehnologie, după ce au petrecut ani de zile perfecționând și monetând arta de a păstra atenția asupra creațiilor lor.

Acum, natura extrem de captivantă a acestor aplicații, în special WhatsApp, începe să coste angajatorii milioane de dolari.

Pe WhatsApp, mesajele pot fi lansate în câteva secunde fără a avea prea mult timp de răzgândire, creând temeri în industria bancară că bancherii pot împărtăși prea ușor informații de lucru potențial sensibile prin intermediul aplicației.

HSBC a dezvăluit la începutul acestui an că este investigat de autoritățile de reglementare din SUA pentru presupusa utilizare abuzivă a WhatsApp, în timp ce JP Morgan a fost amendat cu 200 de milioane de dolari (151 de milioane de lire sterline) de autoritățile de reglementare din SUA în decembrie.

Reprimarea utilizării WhatsApp la locul de muncă a speriat orașul. Un investitor veteran a spus sursei citate recent că angajatorul său i-a interzis să folosească aplicația pentru a vorbi despre muncă.

„Nu eram sigur dacă eram vizat, deoarece nu am de-a face cu afacerile, dar se pare că sunt acum un pic într-o o zonă gri", a spus el.

Dar nu doar sectorul privat își pierde răbdarea cu aplicația. Luna trecută, un raport al Institutului pentru Guvern a concluzionat că Whitehall trebuie să „prindă" modul în care Whatsapp a fost folosit de miniștri. Totul a venit după ce Biroul Cabinetului a declarat unei instanțe că mesajele WhatsApp ale lui Boris Johnson, din perioada în care presupusele petreceri din Downing Street se desfăşurau în plin lockdown, „nu mai sunt disponibile".

Companiile și persoanele fizice au constatat că dependența noastră de telefoanele noastre și discuțiile instantanee și constante din interiorul lor au avut un cost. Am atins apogeul WhatsApp. Mișcarea de îndepărtare de utilizarea excesivă va deveni mai puternică de aici încolo.

Îngrijitorul grădinii zoologice care se ocupă de Amare a spus pentru Chicago Tribune că, de îndată ce ecranele au fost îndepărtate de la gorilă, au observat schimbări pozitive în comportamentul lui.

„Amare își dă seama că nu merită să stea acolo în acel colț, așteptând să vină cineva și să-i arate telefonul." Cu toții putem învăța din asta.

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.