Orașul unde 80% dintre locuitori trăiesc sub pământ

Publicat in Cunoastere 21 Martie 2018 1594 ori
Google+ WhatsApp
Orașul unde 80% dintre locuitori trăiesc sub pământ
Orașul unde 80% dintre locuitori trăiesc sub pământ

Coober Pedy este un oraș minier aflat în sudul Australiei, cu o populație de 1.700 de locuitori. Aproximativ 80% din populație trăiește sub pământ, în case subterane tăiate în rocă, pentru a se proteja de temperaturile periculoase de aproape 50 de grade Celsius din timpul verii, relatează BBC.

Localitatea este numită uneori „capitala mondială a opalului” datorită zăcămintelor mari de opal, o piatră semiprețioasă, cu luciu sticlos.

Toate locuințele aflate sub pământ au galerii de ventilație care le permit locuitorilor să respire fără probleme. Unele case au pereți de culoare rozalie, aceasta fiind culoarea naturală a gresiei din zonă.

„Oamenii locuiesc în case subterane pentru a controla temperatura. Locuințele sunt calde în timpul iernii și răcoroase vara. Vara, temperaturile pot ajunge până la 50 de grade Celsius, dar temperatura dintr-o casă de aici rămâne constantă la 21-25 de grade Celsius”, a povestit pentru BBC Christine Henry, o locuitoare din Coober Pedy.

Casele au dormitoare, paturi, bucătărie, canapele, camere de zi și coridoare – exact precum o locuință obișnuită. Unul dintre lucrurile de care rezidenții trebuie să aibă grijă este să nu apară crăpături în pereți.

Orașul Coober Pedy se află într-o regiune cu climă deșertică. Din decembrie până în februarie, vremea este foarte caldă, temperaturile ajung constant la 35-36 de grade Celsius la umbră, iar uneori se formează furtuni de nisip. Nivelul anual de precipitații este foarte redus.

Mai multe imagini si video aici

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.