Uimitor – Aceste păsări de pradă dau foc în mod intenționat pădurilor. Unde se întâmplă acest fenomen neobișnuit?

Publicat in Cunoastere 10 Ianuarie 2018 1282 ori
Google+ WhatsApp
Uimitor – Aceste păsări de pradă dau foc în mod intenționat pădurilor. Unde se întâmplă acest fenomen neobișnuit?
Uimitor – Aceste păsări de pradă dau foc în mod intenționat pădurilor. Unde se întâmplă acest fenomen neobișnuit?

Oamenii nu sunt singurii care pot fi vinovați de producerea intenționată de incendii.Cercetătorii au dovezi preliminare care indică faptul că anumite păsări australiene răspândesc incendiile pentru a-și forța prada să iasă din zonele cu mult frunziș, greu accesibil pentru ele. Șoimul brun și zmeul negru vânează în mod regulat la marginea incendiilor, iar prin declanșarea lor, ajung mult mai ușor la broaște, șopârle și șerpi.

„Incendiul nu este amplificat sau produs accidental. Nu este gratuit. Există un scop. Există intenția de supraviețuire – dacă nu ajung la hrană aceste păsări vor muri de foame”, a declarat Bob Gosford, responsabil cu această investigație, pentru cotidianul washington post.

Gosford care este un avocat ce a trăit 30 de ani în Teritoriul de Nord al Australiei, unde a avut ocazia de a reprezenta mai mulți aborigeni în diferite procese civile, susținte că aceștia sunt primii care i-au spus despre neobișnuit comportament al acestor păsări, care se pare că vânează în acest fel de secole.

Doctorul și activistul indigen Phillip Waipuldanya Roberts nota în anul 1964 faptul că a observat cum o pasăre care ținea în cioc un pai care fumega a dorit să provoace un astfel de incediu: „Am văzut un șoim cum a luat un băț din focul nostru și l-a aruncat la câțiva metri mai departe în iarba uscată. Apoi s-a așezat într-un copac și aștepta. Di fericire am mers și am oprit noi declanșarea focului”.

Din 1997 până în 2011, aproximativ 18% din cei 930.000 de km pătrați ai savanei din Australia au fost afectate de incendii violente în fiecare an. Câte dintre aceste catastrofe au fost provocate de natură și câte de aceste păsări nu se cunoaște cu exactitate.

01-black-kite.adapt.590.1

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.