S-au descoperit două găuri negre implicate într-o interacțiune stranie: ele orbitează una în jurul celeilalte. E prima dată când se confirmă existența unui asemenea fenomen!

Publicat in Cunoastere 02 Iulie 2017 1183 ori
Google+ WhatsApp
S-au descoperit două găuri negre implicate într-o interacțiune stranie: ele orbitează una în jurul celeilalte. E prima dată când se confirmă existența unui asemenea fenomen!
S-au descoperit două găuri negre implicate într-o interacțiune stranie: ele orbitează una în jurul celeilalte. E prima dată când se confirmă existența unui asemenea fenomen!

Într-o serie de observații recente, în măsură să revoluționeze concepțiile existente cu privire la caracteristicile formațiunilor de acest tip, astronomii au folosit undele radio pentru a cerceta două găuri negre supermasive care se rotesc una în jurul celeilalte, într-un dans gigantic, al titanilor Cosmosului.

Această descoperire, combinată cu observațiile referitoare la undele gravitaționale provenite de la LIGO (Observatorul interferometru laser de unde gravitaționale), deschid un drum complet nou în studiul găurilor negre. În prima parte a anului trecut, cei de la LIGO anunțau că au detectat undele gravitaționale.


e

Astronomii au studiat, cu atenție, galaxia 0402+379, localizată la o distantă de nu mai puțin de 750 milioane de ani-lumină de Pământ. Este o galaxie eliptică, descoperită în urmă cu 22 de ani. Această galaxie a reprezentat un important candidat pentru această investigație. Se bănuia că deține două găuri negre supermasive care au intrat în interacțiune ca urmare a fuziunii a două galaxii diferite. Aceste două formațiuni au fost examinate încă din anul 2003, dar acum se poate confirma, pentru prima dată, că ele se rotesc una în jurul celeilalte. Descoperirea este raportată de către Astrophysical Journal.

Profesorul Greg Taylor, de la Universitatea din New Mexico, declară că astronomii scrutează de multă vreme cerul pentru a încerca să găsească o pereche de găuri negre supermasive care orbitează ca efect al fuziunii a două galaxii, adăugând că în ciuda faptului că existența unui asemenea fenomen fascinant era bănuită, el nu fusese încă observat în mod direct.

Masa combinată a celor două găuri negre supermasive este de 15 miliarde de ori mai mare decât masa Soarelui nostru. Ele sunt extrem de grele, după calculele astronomilor, chiar și în comparație cu gaura neagră supermasivă aflată în centrul Căii Lactee, gaură neagră a cărei masă este de aproximativ 4 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui.


d

Aceste găuri negre se află la o distanță de 23 de ani lumină una de cealaltă și parcurg o orbită completă în 24.000 de ani. Este, de aceea, ușor de înțeles de ce echipei de astronomi i-a luat atâta vreme pentru a înțelege direcțiile de deplasare ale celor două găuri negre și mișcările care le efectuează, în dansul lor galactic, cei doi giganți.

Echipa de astronomi va efectua mai multe observații asupra celor două formațiuni în următorii ani. Trebuie precizat că găurile negre supermasive joacă un rol crucial în evoluția galaxiilor iar astfel de studii sunt esențiale pentru a scoate la lumină fenomenele care se petrec în colțurile îndepărtate ale Universului. Oare mai există, în imensitatea Universului, și alte sisteme binare de acest fel?

Astronomii înclină spre un răspuns pozitiv!

a

c

Surse: www.iflscience.com, iopscience.iop.org, wikipedia.org, www.sciencedaily.com

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.