Revoluție în lumea științei. Hidrogenul a fost transformat în metal. Ce lucruri incredibile devin posibile în acest moment

Publicat in Cunoastere 27 Ianuarie 2017 1301 ori
Google+ WhatsApp
Revoluție în lumea științei. Hidrogenul a fost transformat în metal. Ce lucruri incredibile devin posibile în acest moment
Revoluție în lumea științei. Hidrogenul a fost transformat în metal. Ce lucruri incredibile devin posibile în acest moment

Hidrogenul a fost transformat în metal, prin efortul a doi oameni de știință de la Universitatea Harvard, iar realizarea cercetătorilor deschide calea unei noi ere în lumea științei, a tehnologiei și a călătoriilor spațiale.

 

 

Timp de aproape 100 de ani, oamenii de știință au visat să transforme cel mai ușor dintre elemente, hidrogenul, în metal. În prezent, printr-o acțiune uluitoare de alchimie modernă, cercetătorii de la Universitatea Harvard au reușit să creeze o mică parte din ceea ce ar putea să reprezinte cel mai rar și mai valoros material de pe planetă, conform independent.co.uk.

Hidrogenul metalic ar putea, astfel, să revoluționeze tehnologia, permițând crearea unor computere ultra-rapide, a trenurilor pe perne magnetice și a vehiculelor ultra-eficiente. Totodată, noul material ar revoluționa tot ceea ce ține de electricitate.
Mai mult decât atât, hidrogenul metalic le-ar permite oamenilor să exploreze spațiul cosmic așa cum nu au mai făcut-o până acum.

Cu toate acestea, realizările ar putea rămâne doar un vis frumos, dacă următorul pas al cercetătorilor, respectiv stabilirea gradului de stabilitate al metalului la presiuni și temperaturi normale, va eșua.

„Acesta este Sfântul Graal al fizicii de înaltă presiune. Este prima mostră de hidrogen metalic de pe Pământ, așa că, atunci când îl privești, te uiți la ceva ce nu a mai existat niciodată”, a declarat profesorul Isaac Silvera, care a făcut descoperirea alături de doctorul Randa Dias.

În acest moment, minuscula bucată de metal poate fi văzută prin două diamante care au fost folosite pentru a zdrobi hidrogenul lichid la o temperatură cu mult sub zero grade Celsius. Valoarea presiunii necesare a fost imensă, cu mult peste cea întâlnită în centrul Pământului.

Predicție: hidrogenul metalic va rămâne stabil la temperatura camerei
În următoarele săptămâni, cercetătorii vor diminua presiunea exercitată asupra bucății de hidrogen metalic. Conform unei teorii, hidrogenul metalic va rămâne stabil la temperatura camerei, iar această predicție este considerată de cercetătorul Silvera ca fiind „foarte importantă”.

„Asta înseamnă că, dacă micșorezi presiunea, va rămâne metalic, la fel cum diamantele se formează din grafit sub o căldură și o presiune intense, însă rămâne diamant atunci când presiunea și căldura au dispărut”, a declarat Silvera.

Dacă această ipoteză se confirmă, proprietățile de super-conductor al hidrogenului metalic va îmbunătăți dramatic tot ceea ce ține de electricitate.

„15% din energie se pierde în timpul transmiterii, așa că, dacă am putea fabrica fire din acest material și le-am folosi în rețelele electrice, povestea s-ar putea schimba”, a spus omul de știință.

Totodată, hidrogenul metalic ar putea transforma eforturile oamenilor de a explora spațiul cosmic prin crearea unui nou tip de combustibil de patru ori mai puternic decât cel mai eficient combustibil existent în prezent.

„Este nevoie de foarte multă energie pentru a crea hidrogenul metalic. Însă, dacă îl transformi din nou în hidrogen lichid, toată acea energie este eliberată, fapt ce-l va transforma în cel mai puternic combustibil pentru rachetele spațiale cunoscut de omenire. Acest lucru va ușura explorarea planetelor din sistemul nostru solar”, a adăugat Silvera.

Cu toate acestea, alți oameni de știință consideră că hidrogenul metalic nu va fi stabil la temperaturi obișnuite.

Întrebat ce crede că se va întâmpla, Silvera a răspuns: „Nu vreau să ghicesc. Vreau să fac experimentul”.

Admin.I

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.