Decebal, prezentat ca rege al dacilor și… GOȚILOR în două cărți de știință nemțești din sec XVIII

Publicat in Cunoastere 17 August 2015 Actualizat: 21 August 2015 947 ori
Google+ WhatsApp
Decebal, prezentat ca rege al dacilor și… GOȚILOR în două cărți de știință nemțești din sec XVIII
Decebal, prezentat ca rege al dacilor și… GOȚILOR în două cărți de știință nemțești din sec XVIII

În urmă cu ceva timp, aduceam în discuție (inclusiv într-o emisiune) faptul că există peste 50 de autori antici, medievali și moderni care îi consideră pe goți de același neam cu geții și dacii.

Desigur, acest lucru este contestat cu violență de unii, sub acuzația unei alte nebunii protocroniste. Ce mai contează, nu-i așa, că o parte dintre autorii invocați (istorici și cărturari care susțin înrudirea sau chiar aceeași identitate între geți și goți) erau contemporani cu evenimentele și neamurile despre care au vorbit?!?

Fără îndoială că unul dintre contra-argumentele celor care contestă această înrudire se  referă la diferențele culturale dintre goți și geți (uitând însă că goții au dus Zamolxianismul prin toată Europa!). Ceea ce mai ignoră aceștia este faptul că neamurile tracice, cele mai numeroase din Europa, în antichitate, au roit în toate cele patru puncte cardinale. Asta înseamnă mii de kilometri de la Est la Vest sau de la Nord la Sud. În acest context, un neam tracic oarecare ce a evoluat și s-a dezvoltat la 1.500 de km depărtare de Carpați, spre exemplu, poate dezvolta, cu siguranță, după vreo 1.000 de ani specificități culturale în mod evident diferite de cele din locul de pornire. Asta nu îi anuleză etnicitatea!

Să ne gândim la aromâni, spre exemplu… Astăzi, este greu să înțelegi limba aromână în totalitate, fără translator. Dar ea este o limbă înrudită cu româna, așa cum aromânii sunt tot un neam românesc. În același timp, portul popular are diferențe semnificative față de al nostru. Dar asta nu le anulează înrudirea cu noi. Ei, Aromânii, s-au dezvoltat la multe sute de kilometri depărtare de noi, în Macedonia și Grecia și, în mod firesc, au dobândit specificitățile lor, diferite de ale noastre.

Cu acest exemplu în minte (și nu este singurul) nu putem să nu ne gândim la faptul că goții (mai mereu aliați cu dacii liberi în luptele duse împotriva Imperiului Roman) ar putea să fie înrudiți cu geții și dacii și că cei peste 50 de autori antici, medievali și moderni știau ce spun.

Astăzi, pe lista autorilor și cărților care “FAC CONFUZII” între goți și daci (geți) se mai înscriu două. Vi le prezint mai jos. Să ne ierte cei corecți politic că insistăm pe acest tip de “CONFUZIE ISTORICĂ” Pentru ceilați, toate gândurile bune!

Heinrich von Bünau

Genaue und umständliche Teutsche Käyser- und Reichs-Historie

(Istoria exactă şi amănunţită a împăraţilor şi imperiilor germane)

1728, vol 1, pag 778

“Decebal, regele dacilor şi al goţilor, este  numit şi Dorpandus, Diurpanes precum şi Diurpancus. Stăpânirea peste acest popor o datorează unui alt prinţ, pe nume Duras, care i-a lăsat-o de bună voie lui Decebal, întrucât acesta avea mai multă experienţă militară.”

Admin.A

www.PH-online.ro a fost înfiintat în 2008, ca prim cotidian online al Prahovei. De atunci, publicatia Ph-online.ro se pozitioneaza pe primul  loc in topul celor mai citite ziare online ale Prahovei, conform Trafic.ro, inregistrand peste 1.000.000 de afisari ale stirilor, in fiecare luna.
Daca ai surprins ceva interesant in localitatea ta, trimite-ne povestea insotita de imagini pe adresa de
Contact:
 mail-office 

Acest site foloseste cookie. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.